Statele Unite au anuntat sambata seara ca si-au evacuat intregul personal inca prezent in Yemen, din motive securitate, dupa atentatele soldate cu 142 de morti in capitala Sanaa, relateaza Agerpres citand AFP.

"Din cauza deteriorarii situatiei privind securitatea in Yemen, guvernul american si-a transferat temporar personalul ramas in Yemen", a precizat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Presedintele yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi a fost informat de aceasta decizie si a primit asigurari ca Washingtonul "va continua sa angajeze poporul yemenit si comunitatea internationala in sustinerea ferma a tranzitiei politice in Yemen", a mai indicat aceeasi sursa.

Presedintele Hadi a promis sambata sa combata influenta Iranului siit in Yemen, la o zi dupa primele atentate revendicate in aceasta tara de gruparea extremista sunnita Statul Islamic (SI) si care au dus la moartea a 142 de persoane in doua moschei din capitala, controlata din septembrie de militiile siite Houthi.

"Vom continua de asemenea sa monitorizam activ amenintarile teroriste care vin din Yemen", a mai precizat Departamentul de Stat.

Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca duminica pentru a analiza situatia din Yemen, unde insecuritatea tot mai mare a determinat SUA sa-si evacueze si trupele ramase la o baza aeriana din sudul tarii.

Yemenul se adanceste tot mai mult in haos, confruntandu-se cu o grava criza politica, un teritoriu fragmentat si violente in care sunt implicate mai multe grupari armate, printre care militiile siite Houthi si reteaua sunnita Al-Qaida.