Cairo si Moscova au semnat marti un acord preliminar pentru construirea primei centrale electrice nucleare din Egipt, a anuntat presedintele Abdel Fattah al-Sissi, in prezenta omologului sau rus Vladimir Putin, relateaza AFP.

Cele doua tari "au semnat un protocol de intelegere pentru construirea unei centrale nucleare pentru producerea electricitatii in regiunea Dabaa", in nordul Egiptului, a declarat Sissi, intr-o conferinta de presa.

La inceputul anilor 1980, sub regimul presedintelui Hosni Mubarak, Egiptul intentiona sa construiasca o centrala electrica nucleara la Dabaa, dar proiectul nu a mai vazut lumina zilei, fiind suspendat dupa catastrofa de la Cernobil, in 1986.

"Este vorba despre constructia unei centrale nucleare de tehnologie rusa, de patru blocuri de mare putere, 1.200 megawati fiecare", a precizat Serghei Kirienko, directorul general al Rosatom, Agentia federala pentru energie atomica a Rusiei, citat de agentia de presa Ria-Novosti.

Este vorba de o centrala de noua generatie, "post-Fukushima", si Rusia este pregatita sa ofere un credit pentru constructie, a adaugat acesta.