Doi cetateni turci acuzati ca au montat un dispozitiv de interceptare a conversatiilor in biroul lui Recep Tayyip Erdogan au fost arestati pe teritoriul Romaniei, afirma presedintele Turciei, citat de site-ul DailySabah.com, scrie Mediafax.

O instanta din Istanbul a emis miercuri mandate de arestare pe numele a trei indivizi suspectati ca au montat un microfon in biroul lui Erdogan in timp ce detinea functia de prim-ministru al Turciei.

"Doi dintre fugari au fugit initial in Croatia si Ungaria, dar apoi au fost arestati la trecerea prin Romania", a declarat presdintele Erdogan vineri, la o intalnire cu oameni de afaceri in orasul Bursa.

"Procedurile pentru extradare au fost initiate; vor fi adusi in Turcia cat mai rapid", a spus Erdogan.

Cei trei indivizi dati in urmarire sunt acuzati de interceptarea comunicatiilor unor oficiali, incalcarea vietii private si apartenenta la o organizatie ilegala.

Cei trei sunt suspectati de apartenenta la miscarea condusa de clericul musulman Fetullah Gulen, un adversar al lui Erdogan acuzat de conspiratie in vederea inlaturarii presedintelui Turciei. Influentul cleric musulman, care are o retea de companii in domeniile bancar, educational si media, traieste de 15 ani in exil, in statul american Pennsylvania. Fethullah Gulen este in conflict deschis cu Recep Tayyip Erdogan de peste un an, dupa ce fostul premier devenit presedinte l-a acuzat ca se afla la originea unei anchete de coruptie impotriva sa. Regimul Erdogan a initiat o campanie care vizeaza companii, in special din domeniul media, care fac parte din sistemul coordonat de Fethulah Gullen.

UPDATE: Mandate de arest provizoriu pentru cei doi turci suspectati de spionaj si interceptari ilegale

Cei doi cetateni turci dati in urmarire internationala pentru infractiuni asimilate spionajului si interceptari ilegale si prinsi de politisti in Vama Nadlac au primit mandate de arest provizoriu pentru 39 de zile, instanta din Timisoara solicitand autoritatilor turce documente suplimentare.

Curtea de Apel Timisoara a decis, vineri, sa emita mandate de arest provizoriu pentru o perioada de 39 de zile pe numele celor doi cetateni turci retinuti in timp ce incercau sa iasa din tara pe la vama Nadlac, ei fiind dati in urmarire prin Interpol, transmite Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, Cristian Pup, a declarat pentru Mediafax ca vineri judecatorii Curtii de Apel Timisoara au decis sa emita mandate de arest provizoriu pe numele celor doi cetateni turci, pentru o perioada de 39 de zile.

"Nu s-a decis extradarea pentru ca judecatorii de la Curtea de Apel Timisoara au nevoie de documente suplimentare din partea autoritatilor turce. Avand in vedere ca Turcia nu face parte din Uniunea Europeana si nu este vorba de un mandat european de extradare, solicitarea se va transmite de catre Ministerul roman de Justitie catre Ministerul de Justitie din Turcia", a explicat Cristian Pup.

Decizia Curtii de Apel Timisoara nu este una definitiva, ea putand fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 48 de ore.

"In sala de judecata cei doi cetateni turci au declarat ca nu sunt decisi daca vor face sau nu contestatie. In cazul in care vor face, ei vor fi transferati la Bucuresti, iar daca nu, vor ramane la Timisoara, in custodia Politiei, pentru cele 39 de zile", a mai spus Pup.

Totodata, potrivit sursei citate, cei doi au spus in sala de judecata ca se gandesc sa ceara azil politic in Romania.

Cei doi turci, in varsta de 40 si 42 de ani, au fost prinsi de politisti in Vama Nadlac, in timp ce incercau sa iasa din tara. Ulterior,ei au fost dusi la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, iar procurorii au decis retinerea lor pentru 24 de ore, vineri seara fiind prezentati judecatorilor pentru confirmarea mandatelor de arestare internationale, in vederea extradarii.

Cetatenii turci erau dati in urmarire internationala pentru infractiuni asimilate spionajului si interceptari ilegale, infractiuni pedepsite in Turcia cu 40 de ani de inchisoare.