Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a afirmat, luni, in contextul decapitarii a doi japonezi de catre organizatia Stat Islamic (SI), ca vrea discutarea unui cadru care sa permita armatei sa intervina pentru a-i ajuta pe cetatenii niponi aflati in pericol, relateaza Le Monde in editia electronica.

"Nu-i vom ierta niciodata pe teroristi. Japonia este ferm hotarata sa isi asume responsabilitati impreuna cu comunitatea internationala pentru a-i invinge" si pentru ca ei sa fie "adusi in fata justitiei", a declarat Shinzo Abe, care si-a exprimat dorinta ca Tokyo sa adopte o pozitie mai dura in materie de securitate, ciyeaza Mediafax.

Astfel, premierul japonez vrea ca Parlamentul de la Tokyo sa modifice in acest an articolul 9 din Constitutia nipona, care ii interzice armatei sa desfasoare operatiuni in strainatate pentru a-si ajuta aliatii.

Noua doctrina ar reprezenta cea mai importanta schimbare politico-militara de la reorganizarea armatei japoneze in urma cu 60 de ani, dupa infrangerea suferita in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Articolul 9 al Constitutiei pacifiste din 1947 ii interzice armatei sa intervina in scopul solutionarii unor litigii internationale, dar premierul nipon ar putea evita acest obstacol prin intermediul unei reinterpretari a Legii fundamentale care sa permita trimiterea de forte de autoaparare pentru salvarea cetatenilor japonezi aflati in pericol, inclusiv in strainatate.

Singura modalitate de a combate terorismul este de a colabora cu comunitatea internationala si de a ne consolida mecanismele pentru a asigura securitatea poporului japonez, a afirmat Shinzo Abe, potrivit Le Monde.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut duminica "eliberarea imediata, in siguranta si fara conditii" a tuturor ostaticilor detinuti de jihadisti, dupa decapitarea celui de-al doilea ostatic japonez si in contextul unor temeri legate de viata unui pilot iordanian detinut de SI.

Shinzo Abe a declarat duminica dimineata ca Japonia nu va ceda in fata unui "terorism inadmisibil", dupa anuntul SI privind decapitarea celui de-al doilea ostatic japonez, Kenji Goto.

Jurnalistul Kenji Goto a fost rapit la sfarsitul lui octombrie in Siria.

Un alt ostatic japonez, Haruna Yukawa, a fost ucis de SI cu o saptamana mai devreme.