Rusia a anuntat miercuri ca isi suspenda participarea la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), pana la sfarsitul anului, a anuntat seful delegatiei ruse Alexei Pushkov. Acesta a declarat ca tara sa a decis sa renunte la dreptul de a alege si de a lua parte la organismele de conducere ale Adunarii pana in aprilie 2015 ca urmare a recentelor sanctiuni impuse Moscovei ce ar putea include restrictii suplimentare pe pietele de capita, potrivit TASS.

"I-am avertizat pe colegii nostri, organele de conducere ale APCE si pe liderii grupurilor politice ca, daca Rusia va fi privata de drepturile fundamentale, delegatia rusa isi va suspenda participarea cel putin pana la sfarsitul anului 2015", a declarat Pusjkov, potrivit Trend.

Pushkov a criticat Adunarea Parlamentara "pentru aceste decizii gresite care dauneaza grav dialogului inter-parlamentar european comun", deoarece lipsa delegatiei ruse de la dezbateri ar transforma APCE intr-o organizatie lipsita de forta si reprezentativitate.

Liderul delegatiei ruse crede ca rolul APCE va fi preluat de alte organizatii, cum ar fi Adunarea Parlamentara a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa -OSCE, care includ Federatia Rusa si care nu au instituit sanctiuni.

Decizia este una majora avand in vedere ca APCE este un format diplomatic in care Moscova mai avea dialog cu statele occidentale dupa eliminarea de facto a Rusiei din G8.

Ministrii de externe au convocat un summit extraordinar joi, dupa ce Kiev a anuntat ca 30 de civili au fost ucisi in bombardarea portului Mariupol de catre rebelii pro-rusi sambata.

Noile sanctiuni impotriva Rusiei ar putea include restrictii suplimentare pe pietele de capital, ingreunand si mai mult capacitatea companiilor rusesti de refinantare, precum si inasprirea accesului la tehnologie avansata pentru sectoarele petrolier si gaze, potrivit unor oficiali europeni citati de Reuters.

Ministrii europeni de externe ar urma sa ceara joi Comisiei Europene pregatirea unei noi runde de sanctiuni impotriva Moscovei, dar acesti oficiali au adaugat ca aceste masuri ar putea sa nu fie adoptate de liderii europeni pana in martie.

"Masurile pentru pietele financiare ar fi cel mai usor de introdus. Obligatiunile suverane au fost mentionate in trecut printre optiuni. Ar fi, de asemenea, foarte eficiente deoarece au submina potentialul de crestere al Rusiei", a spus o sursa participanta la discutii.

Un alt oficial a mentionat ca noile masuri impotriva Moscovei ar putea avea in vedere reducerea termenului maxim de maturitate la care institutiile occidentale si investitorii pot acorda imprumuturi companiilor rusesti.

Masura ar ingreuna refinantarea unor companii esentiale din sectorul energetic.

Romania va sustine intarirea sanctiunilor la adresa Rusiei, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intr-o convorbire cu omologul sau maghiar, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

Romania va adopta aceasta pozitie in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din UE, care are loc maine, 29 ianuarie, pe fondul sprijinului tot mai puternic acordat de Rusia separatistilor din Ucraina. Formularea clara a pozitiei Romaniei fata de sanctiunile aplicate Rusiei vine pe fondul reticentei unor state UE in ceea ce priveste mentinerea acestor masuri punitive.