Declaratia adoptata marti de parlamentul ucrainean (Rada Suprema) prin care Rusia este considerata "stat agresor" a fost calificata de Moscova drept "irationala" si "iresponsabila", intr-o prima reactie venita din partea unui reprezentant al Ministerului rus de Externe.

"Este o declaratie absolut iresponsabila, o actiune irationala care are scopul de a bloca calea spre gasirea unui compromis care este atat de necesar acum in Ucraina", a declarat ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin, potrivit agentiei TASS, citate de Agerpres.

In acelasi timp, o sursa diplomatica, citata de Interfax sub rezerva anonimatului, a afirmat ca o tara poate fi declarata "stat agresor" doar de Consiliul de Securitate al ONU si ca rezolutia de marti a Radei Supreme nu are nicio legatura cu dreptul international. "Decizia adoptata (de Rada Suprema) arata ignoranta si incompetenta totala a deputatilor ucraineni", a declarat sursa agentiei Interfax.

Parlamentul unicameral de la Kiev a adoptat marti un text prin care Rusia este declarata "stat agresor", iar autoproclamatele republici separatiste Donetsk si Lugansk din estul Ucrainei sunt calificate drept "organizatii teroriste", deputatii ucraineni facand in acelasi timp apel la comunitatea internationala sa recunoasca "actul de agresiune" impotriva Ucrainei si ocupatia de pe teritoriul ei.