UPDATE Ora 0:45:Premierul grec Antonis Samaras (Partidul Conservator) recunoaste victoria Syriza in alegeri si spune ca respecta alegerea poporului grec.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

UPDATE Ora 0:20: Syriza (extrema stanga) ocupa primul loc dupa alegerile legislative din Grecia, cu 35,73%, urmata de partidul conservator Noua Democratie (centru-dreapta), condus de premierul Antonia Samaras - 28,48%, potrivit rezultatelor oficiale anuntate dupa numararea a 40% din buletinele de vot.

UPDATE 21.55: Ministerul de interne: Syriza are un avans de peste 6 puncte in fata conservatorilor Noua Democratie, dupa numararea a circa un sfert din voturi; Syriza - 35,4%, ND - 29% (AFP)

Sectiile de vot s-au inchis duminica la ora 19.00 in Grecia. A doua runda de exit-poll-uri aratau ca partidul de stanga Syriza a obtinut cele mai multe procente, 36-38%, peste ceea ce aratau sondajele de opinie, in timp ce partidul conservator al premierul Antonis Samaras, Noua Democratie, a obtinut intre 26 si 28%.

"Pare a fi o victorie istorica. Este un mesaj care nu afecteaza doar Grecia, ci care rezoneaza in toata Europa si aduce alinare", a declarat la televiziune purtatorul de cuvant al partidului.

Daca rezultatele se confirma, Syriza ar putea avea majoritate parlamentara, pentru a forma singuri guvernul. Astfel, aceste procente se traduc in 148-154 de locuri in Parlament, potrivit Reuters.

EXIT POLL (sursa: Reuters):

  • Syriza (stanga radicala): 36% - 38%
  • Noua Democratie (conservator): 26- 28%
  • To Potami ("Râul", centru): 6-7%
  • Zorii Aurii (extrema dreapta): 6 - 7%
  • KKE (comunist): 5 - 6%
  • Pasok (socialist): 4,2 - 5,2%
  • IG (independenti, dreapta): 4 - 5%
  • MDS (Miscarea socialistilor democratici): 2,2 - 3,2%

Sondajele de opinie indicau inaintea votului posibilitatea ca Syriza, stanga radicala care a anuntat ca va contesta masurile de austeritate impuse tarilor UE pe fondul crizei datoriilor suverane, sa ajunga la putere.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si s-au inchis la ora 19:00.

Daca Syriza nu obtine majoritatea parlamentara - 151 de locuri din 300, mizeaza pe aliante cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie ca alegerile sa se repete la inceputul lunii martie.

Alegerile sunt atent monitorizate de catre partenerii europeni ai Atenei, ingrijorat de intentiile liderului Syriza, care ar putea deveni prim-ministru.

Este vorba despre europarlamentarul Alexis Tsipras, 40 de ani, care isi doreste in mod special sa renegocieze datoria de peste 300 miliarde de euro (175% din PIB) a tarii. Si a mai spus ca, desi respecta institutiile europene, nu se simte obligat sa respecte obligatiile fixate de troika creditorilor (UE, BCE, FMI), care a impus Greciei o disciplina de fier de patru ani, in schimbul imprumutului de 240 miliarde euro.

Totodata, un succes al Syriza ar da sperante altor formatiuni radicale de stanga radicale din Europa, cum ar fi Podemos din Spania sau Parti de gauche din Franta.