Fostul ministru de Interne Gheorge Papuc a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul 7 aprilie 2009. Decizia a fost luata de Curtea de Apel Chisinau, potrivit Radio Chisinau, citat de Timpul.md.

De asemenea, fostul comisar al municipiului Chisinau, Vladimir Botnari a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare, in acelasi dosar. Procesul Botnari-Papuc a inceput in iunie 2010.

Ei au fost cercetati pentru neglijenta in serviciu in timpul evenimentelor din aprilie 2009, cand a murit cel putin o persoana, iar zeci de tineri au fost maltratati de politie.

La 7 aprilie 2009, in urma alegerilor parlamentare castigate de comunisti, cateva zeci de mii de tineri s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, iar, in scurt timp, mitingul pasnic s-a transformat in violente.

Ulterior sute de tineri au fost arestati, acuzand mai tarziu ca au fost maltratati de politie, iar un tanar a decedat in urma batailor.

Protestele din 7 aprilie, dar mai ales maltratarile care le-au urmat, au scindat si mai mult societatea si partidele politice, ducand la alegeri parlamentare anticipate, in urma carora Partidul Comunistilor a trecut in opozitie.