Esecul Marii Britanii de a adopta legea care permite companiilor de comunicatii sa colecteze si sa stocheze date online pune in pericol vietile cetatenilor britanici si dimineaza capacitatea tarii de a se proteja, a averyizat miercuri ministruld e Interne britanic Theresa May, citata de Reuters.

"In fiecare zi care trece fara propunerea de proiect de lege privind datele, capacitatile oamenilor care ne asigura securitatea se diminueaza si (...) din ce in ce mai multi oameni ajung in pericol si , da, crime vor scapa nepedepsite si vieti inocente vor fi puse in pericol", a declarat may in fata Parlamentului de la Londra.

Ministrul conservator Theresa May a mai aratat ca serviciile de informatii au nevoie urgent de puteri suplimentare, insa ca opiniile politice divergente ale partidelor impiedica adoptarea unei astfel de legislatii. Democrat liberalii britanici, partenerul minoritar din coalitia de guvernare cu conservatorii lui Cameron, se opun adoptarii unei astfel de legi sustinand ca ar incalca dreptul la viata privata a cetatenilor.

Agentia de informatii GCHQ (Government Communications Headquarters) a solicitat anul trecut unor companii precum Twitter Inc. si Facebook Inc. sa faciliteze accesul serviciilor de securitate la retelele lor, invocand importanta lor in randul grupurilor militante.

Seful Serviciului de Securitate MI5 a reiterat ingrijorarile privind lipsa de acces la comunicatii, avertizand saptamana trecuta ca militantii al Qaeda din Siria planifica atacuri in Occident care ar putea provoca numeroase victime.

Premierul britanic David Cameron a promis ca in cazul in care va fi reales intr-un scrutin national planificat peste 4 luni va sustine adoptarea unor legi care care sa ofere serviciilor de securitate si informatii puteri sporite pentru a monitoriza comunicatiile pe Internet.