Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a invitat singur la manifestatii impotriva terorismului islamist organizate duminica, la Paris, in conditiile in care presedintia franceza i-a cerut sa nu vina, scriu ziarele israeliene, citate de AFP. Peste ocean, presedintele Barack Obama este intens criticat pentru absenta, in conditiile in care pe agenda sa nu figura nicio activitate oficiala in acea zi.

Iritata, presedintia franceza a raspuns guvernului condus de Benjamin Netanyahu ca, deoarece insista, il va invita si pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas, potrivit televiziunii Channel 2, care explica presiunile israeliene prin campania in curs pentru alegerile anticipate din 17 martie.

Prezenta, duminica, a lui Netanyahu la doar cativa metri de Abbas in fruntea manifestatiilor de duminica, alaturi de presedintele francez Francois Hollande, a fost interpretata drept un semn de unire a comunitatii internationale in jurul unei cauze comune.

In realitate, cand Franta a inceput sa trimita invitatiile, consilierul diplomatic al lui Hollande Jacques Audibert i-a transmis consilierului pentru securitate nationala al lui Netanyahu, Yossi Cohen, ca presedintele francez ar prefera ca Netanyahu sa nu vina la Paris, scrie cotidianul Haaretz, care citeaza o sursa israeliana bine informata.

Hollande nu dorea ca problematica relatiilor dintre evrei si musulmani sau conflictu israeliano-palestinian sa deturneze atentia de la mesajul mitingului, i-a spus Audibert interlocutorului sau, sperand la intelegere din partea israeliana, potrivit Haaretz.

Netanyahu ar fi acceptat intr-o prima etapa. Dar, cand a aflat sambata seara ca ministrii Afacerilor Externe si Economiei, Avigdor Lieberman si, respectiv, Naftali Bennett, se vor deplasa la Paris pentru a participa la mars si pentru a se intalni cu comunitatea evreiasca, i-a informat pe francezi ca va participa si el, scrie Haaretz.

Lieberman si Bennett conduc lista de dreapta care concureaza cu cea a lui Netanyahu la alegerile legislative.

Parisul, enervat, a decis sa-l invite si pe Abbas, adauga Haaretz.

Participarea lui Netanyahu si Abbas la marsul de duminica nu a fost anuntata decat sambata seara foarte tarziu. Abbas anuntase chiar presedintia franceza ca regreta faptul ca o serie de circumstante, incepand cu ninsoarea, il impiedica sa participe.

Barack Obama, criticat dur de o parte a presei

Peste ocean, presedintele Barack Obama este criticat dur de o parte a presei pentru faptul ca nu a participat la marsul de duminica.

"Ai dezamagit intreaga lume", scrie in deschidere New York Daily News.

Presedintele american nu a participat la mitingul de duminica la care au participat circa 50 de lideri din intreaga lume, Washingtonul fiind reprezentat de ambasadorul SUA in Franta, Jane Hartley.

"In calitate de american, mi-as fi dorit sa fim mai bine reprezentati la aceasta frumoasa procesiune", si-a exprimat regretul Jake Tapper, de la CNN, care transmitea din mijlocul manifestantilor.

Revista Politico a evocat absenta liderilor americani intr-un articol intitulat: "Obama intoarce spatele Frantei".

Procurorul general al SUE, Eric Holder, se afla la Paris dar nu a defilat alaturi de liderii internationali. Secretarul american de Stat John Kerry se afla in India.

Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden nu aveau prevazute activitati in agenda oficiala in timpul marsului de la Paris.

John Kerry a anuntat luni ca se se va deplasa vineri la Paris, minimizand criticile impotriva administratiei americane.

"Voi calatori joi si voi fi (la Paris) vineri", a spus acesta, explicand ca doreste sa "demonstreze legatura existenta intre SUA si cel mai vechi aliat al nostru". "Relatiile cu Franta nu tin de o zi sau un moment exact", a comentat el.