Manifestatia "impotriva islamizarii" societatii germane a mobilizat 18.000 de persoane, potrivit politiei, luni, la Dresda, in estul Germaniei, un record de la inceputul acestei miscari care s-a lovit, intre timp, de o vasta contramobilizare in alte cateva mari orase, potrivit Mediafax.

PegidaFoto: youtube.com

La Dresda, resedinta Saxoniei, unde miscarea antiislam a fost lansata in octombrie de catre Pegida, un grup care militeaza impotriva asa-zisei "islamizari a Occidentului", precedenta manifestatie, organizata cu trei zile inainte de Craciun, a mobilizat 17.500 de participanti.

Luni, in pofida unor mesaje critice la adresa Pegida lansate de politicieni, in special de cancelarul Angela Merkel, manifestantii antiislam au strigat din nou "Wir sind das Volk !" ("Noi suntem poporul!"), un slogan scandat cu putin timp inainte de prabusirea Zidului Berlinului de catre manifestanti care se opuneau regimului fostei Republici Democrate Germane (R.D.G.).

In schimb, doar aproximativ 3.000 de contramanifestanti, potrivit aceleiasi surse, s-au reunit luni, la Dresda, in mare parte la initiativa miscarii "Dresda pentru toti".

In restul Germaniei, raportul de forte dintre sustinatorii si detractorii Pegida a fost invers.

La Rostock, un alt oras din fosta R.D.G, opozantii Pegida s-au facut mai auziti, scandand, in special, "Willkommen im Abendland !" (Bine ati venit in Occident!).

La Koln (vest), potrivit unui corespondent al AFP, "cateva mii" de manifestanti anti-Pegida s-au opus "catorva sute" de persoane care denuntau "islamizarea".

Luminile podurilor de peste Rin, primariei si catedralei simbol a orasului au fost stinse in semn de protest fata de Pegida, Biserica Catolica explicand ca militeaza pentru libertatea religioasa si impotriva discriminarii, si ca nu vrea sa "ofere un decor frumos" acestei miscari.

La Berlin, aproximativ 300 de militanti antiislam s-au reunit in jurul primariei, in timp ce 5.000 de contramanifestanti, potrivit agentiei germane de presa DPA, s-au indreptat spre Poarta Brandeburg, printre care si ministrul federal al Justitiei, Heiko Mass. Luminile constructiei simbol a capitalei germane au fost stinse.

Pe contul sau de Twitter, Ministerul german de Externe a postat fotografii din cadrul defilarii, insotite cu un mesaj in care se afirma ca nu exista "loc pentru agitatie xenofoba in Germania".

Zece mii de manifestanti anti-Pegida s-au mobilizat la Munster (nord-vest), 8.000 la Stuttgart (sud) si 4.000 la Hamburg (nord).

Miscarea Pegida afirma ca refuza "islamizarea" societatii germane, ca se opune jihadistilor si strainilor care refuza sa se integreze. Tintele sale sunt islamul, strainii, presa ("toti mincinosii"), elitele politice si multiculturalismul, care dilueaza cultura crestina germana.

Angela Merkel si-a indemnat compatriotii sa nu participe la manifestatiile Pegida, apreciind ca ele sunt organizate de oameni cu "inima" plina de "prejudecati" si "ura", in alocutiunea sa de Anul Nou.