Mai multi ziaristi au fost arestati intr-o operatiune declansata duminica dimineata in 13 orase din Turcia, printre care si Istanbul, si care a vizat miscarea predicatorului islamist Fethullah Gulen, pe care Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), de guvernamant, il califica drept "un stat paralel", a informat canalul de stiri CNN Turk, transmite Agerpres.

Printre persoanele retinute se numara Ekrem Dumanli, redactorul sef al ziarului Zaman, si Hidayet Karaca, presedintele grupului de comunicare Samanyolu, ambele fiind apropiate miscarii conduse de Gulen. Operatiunea a fost declansata la doua zile dupa ce pe reteaua sociala Twitter a fost postat un mesaj care anunta o operatiune a politiei impotriva a 150 de ziaristi afiliati miscarii clericului Gulen, exilat in Statele Unite ale Americii.

Reuters scrie ca in timpul raidurilor au fost retinute 23 de persoane pe tot cuprinsul Turciei. "Presa libera nu poate fi redusa la tacere", au strigat mai multi oameni la birourile ziarului Zaman, in timp ce redactorul sef al publicatiei a rostit un discurs prin care i-a sfidat pe politisti, invitandu-i sa-l aresteze.

"Este o imagine rusinoasa pentru Turcia. Din pacate, in Turcia secolului al XXI-lea, acesta este tratamentul la care este supus un grup media cu zeci de posturi de televiziune si de radio, cu publicatii online si cu reviste", a declarat presedintele grupului Samanyolu TV, chiar inainte de a fi si el arestat. Impreuna cu Karaca, au mai fost retinuti un producator tv, un regizor si mai multi scenaristi.

In general, ministrii turci au refuzat sa faca orice fel de comentarii cu privire la raidurile politiei, insa ministrul sanatatii, Mehmet Muezzinoglu, a declarat ca "oricine greseste trebuie sa plateasca".

Comentand raidurile, principalul lider al opozitiei, Kemal Kilicdaroglu, a spus ziaristilor ca in prezent "se desfasoara o lovitura impotriva democratiei".