Deputatii francezi au adoptat marti, cu o larga majoritate, o rezolutie privid recunoasterea statului palestinian, un text neconstrangator dar cu o puternica incarcatura simbolica, care a atras mania Israelului si recunostinta paestinienilor, scrie AFP.

Adunarea nationala a adoptat cu 339 voturi pentru si 151 impotriva o rezolutie care invita guvernul sa recunoansca oficial statul palestinian,"in vederea obtinerii unei rezolvari definitive a conflictului". Textul a fost initiat de majoritatea socialista pentru care acest demers reprezinta un "semnal de pace" care isi doreste sa depaseasca "paralizia" procesului de pace.

Ambasada israeliana la Paris a reactionat afirmand ca aceasta initiativ constituie un mesaj eronat. Pentru statul evreu, recunoasterea Palestinei inainte re rezolvarea conflictului este o "grava eroare" si o "decizie unilaterala" care nu poate decat sa agraveze situatia.

La Ramallah, Autoritatea palestiniana a salutat votul francez. Statele Unite au reactionat prudent, reafirmandu-si atasamentul fata de negocierile directe intre Israel si palestinieni.

Initiative similare au avut loc in Marea Britanie si Spania.