Organizatia internationala de cooperare a fortelor de politie Interpol a cerut joi arestarea imediata a miliardarului rus Serghei Pugacev, proprietarul a numeroase active straine, intre care si buticul de produse de lux Hediard, a anuntat organizatia pe site-ul sau, potrivit AFP.

Oligarhul, un fost apropiat al Kremlinului, exilat in prezent la Londra, a fost plasat pe lista rosie a Interpol, care a inghetat deja averea sa la nivel international la solicitarea justitiei ruse.

Pugacev este acuzat de deturnare de fonduri si escrocherie la scara larga, o infractiune pasibila cu pana la zece ani de inchisoare in Rusia.

Miliardarul in varsta de 51 de ani este suspectat intr-o ancheta ce vizeaza falimentul bancii Mejprombank, in 2010, institutie bancara care ar fi efectuat tranzactii dubioase scotand din tara activele proprietarilor.

Considerat multa vreme drept "bancherul Kremlinului", Pugacev a injectat 100 de milioane de euro in buticul frantuzesc cu produse de lux Hediard, al carui control l-a preluat in 2007.

Afaceristul este cunoscut in Franta si pentru achizitionarea in 2009 a cotidianului France Soir, care a disparut de pe standuri 3 ani mai tarziu, in pofida unei investitii de 100 milioane de euro.

Pugacev, care a devenit un critic vocal al Kremlinului, a incercat timp de mai multi ani sa obtina dezghetarea activelor sale internationale, denuntand un "raid" al statului rus.

Trimisa catre 190 de tari, lista rosie a Interpolului cere "arestarea imediata" a persoanelor care sunt identificate, printre altele, cu fotografii, urmand ca acestea sa fie apoi extradate tarilor care au inaintat cereri.