Sefa fiscului ungar (NAV) Ildiko Vida va ramane in post, a declarat ministrul Economiei Mihaly Varga pentru postul public de radio luni dimineata, dupa mitingul prin care mii de persoane au cerut demiterea acesteia pentru ca figureaza pe o lista de sanctiuni impusa de Washington, relateaza Mediafax, citand agentia ungara MTI.

Vida a fost acuzata de catre Statele Unite fara nicio proba, a declarat Varga, care a adaugat ca demiterea ei ar fi "cea mai rea optiune". Ministrul a insistat ca interdictia de calatorie impusa de catre Washington este de fapt o acoperire pentru "anumite motive politice" si a reiterat solicitarea Budapestei ca autoritatile americane sa prezinte motivele sanctiunilor.

In cazul in care autoritatile americane vor prezenta probe pentru cazul de coruptie in care Vida ar fi implicata in Ungaria, Guvernul condus de Viktor Orban va demara o investigatie fara intarziere, a spus ministrul.

Mii de persoane au manifestat duminica in fata sediului fiscului ungar, la Budapesta, cerand demiterea conducerii NAV, inclusiv a lui Vida.

Gabor Vago, un fost deputat din cadrul formatiunii ecologiste LMP, a catalogat sanctiunile americane impuse oficialilor unguri de rang inalt drept "cel mai mare scandal din ultimul deceniu" si a solicitat ca Uniunea Europeana (UE) sa lanseze o investigatie.

Ulterior, multimea a plecat din fata sediului fiscului, in sectorul 7, indreptandu-se in coloana catre sediul Ministerului Economiei, din Piata Jozsef.

Vago, care s-a adresat celor peste 10.000 de manifestanti in opinia sa, a spus ca Guvernul a evitat sa investigheze informatii despre fraude fiscale "majore". El a cerut in mai multe randuri demisia conducerii autoritatii fiscale si a anuntat ca, in cazul in care acestia nu vor demisiona, alte mitinguri de protest vor fi organizate pe 17 noiembrie, atat la Budapesta, in fata sediului NAV, cat si in tara.

Zoltan Bekesi, alt vorbitor, a acuzat Guvernul de construirea unui "stat mafiot" si i-a indemnat pe participantii la miting sa treaca la actiune, avertizand ca altfel tara poate deveni "o gramada de balegar".

De asemenea, un fost membru NAV, Andras Horvath, a indemnat autoritatile sa lanseze o investigatie cu privire la presupusele cazuri de frauda, in loc sa astepte probe de la Statele Unite. "Ceea ce ne trebuie este un alt stat de drept care sa suprime coruptia", a subliniat el.

La finalul demonstratiei, participantii au pastrat un moment de reculegere in memoria lui Milan Rozsa, un activist din opozitie care a decedat recent, si au cantat imnul national.

Pe de alta parte, aproximativ 10.000 de persoane au manifestat duminica la Budapesta, potrivit unui fotograf AFP, strigand "nu ne vom plati impozitele unor escroci" sau "Orban, demisia", referindu-se la premierul Viktor Orban care le-a cerut americanilor sa prezinte probe pentru acuzatiile pe care le-au formulat.

Ildiko Vida a confirmat saptamana trecuta ca numele ei se afla pe lista americana cu numele a sase oficiali de rang inalt facuta publica de catre insarcinatul cu afaceri Andre Goodfriend. El a declarat ca Statele Unite dispun de "informatii credibile" cu privire la acuzatii de coruptie.

Aceasta manifestatie, care s-a desfasurat fara incidente, are loc dupa miscari de protest in masa, in octombrie, fata de un proiect de lege privind taxarea utilizatorilor de Internet in Ungaria, un text pe care Orban a fost nevoit sa-l retraga.