Mii de baloane s-au ridicat duminica seara spre cerul Berlinului, pe fundalul Odei Bucuriei lui Beethoven, in uralele multimii, un final spectaculos al unui weekend care a marcat 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului, anunta Mediafax. Cateva sute de mii de persoane erau prezente la Poarta Brandeburg si in centrul Berlinului, pentru a asista la eliberarea celor aproximativ 7.000 de baloane luminoase, pe o portiune de 15 kilometri pe care se afla Zidul care a despartit orasul de la 13 august 1961 si pana pe 9 noiembrie 1989.

"Ne inclinam in fata hotararii" manifestantilor est-germani care au avut curajul sa iasa pe strada si sa ceara mai multa libertate in urma cu 25 de ani, a declarat primarul Berlinului Klaus Wowereit, la Poarta Brandenburg. "Suntem un popor fericit!", a adaugat el, inainte sa fie eliberat primul balon.

Chiar inainte multimea l-a ovationat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, in varsta de 83 de ani, caruia i se atribuie meritul ca a permis Reunificarea germana, scandand "Gorbi! Gorbi!".

Fostul lider al Sindicatului polonez Solidarnosc Lech Walesa a fost, de asemenea, aplaudat indelung.

Dupa aceea, Staatskapelle, orchestra condusa de dirijorul israeliano-argentinian Daniel Barenboim a inceput sa interpreteze Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene (UE), creand un moment incarcat de o emotie puternica.

Uralele multimii au continuat pe strazile Berlinului si se intensificau de fiecare data cand era eliberat inca un balon.

"Demolarea Zidului Berlinului a aratat ca visurile pot deveni realitate", a declarat cancelarul german Angela Merkel in cursul acestei zile de sarbatoare.