Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines prabusit pe 17 iulie in estul Ucrainei a fost doborat de insurgenti pro-rusi cu un sistem de rachete sustras de la armata ucraineana, a stabilit Serviciul german de informatii externe (Bundesnachrichtendienst - BND), conform publicatiei Der Spiegel, citate de Mediafax.

Dupa o ancheta completa, Serviciul german de informatii externe a ajuns la concluzia ca avionul malaysian prabusit pe 17 iulie, in timp ce zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborat de insurgenti pro-rusi, cu un sistem de rachete BUK, sustras din incinta unei baze militare ucrainene.

Directorul BND, Gerhard Schindler, a prezentat concluziile anchetei in cadrul unei sedinte a Comisiei de control din Bundestag.

In cadrul investigatiei, expertii BND au adunat numeroase dovezi, inclusiv imagini filmate din sateliti.

Ucraina a atribuit atacul insurgentilor separatisti sustinuti de Moscova, in timp ce Rusia a sugerat ca avionul a fost doborat de armata ucraineana.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit pe 17 iulie in apropierea localitatii Grabovo, la 50 de kilometri de Donetsk, intr-o zona in care aveau loc confruntari intre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur si avea la bord 298 de pasageri si membri ai echipajului. Printre victime se numara 193 de cetateni olandezi. Toate persoanele aflate la bord au murit.