Premiul Nobel pentru Pace 2014 a fost acordat vineri adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai si activistului indian pentru drepturile copiilor Kailash Satyarthi, "pentru lupta lor impotriva opresiunii asupra copiilor si tinerilor si pentru dreptul tuturor copiilor la educatie", relateaza AFP.

Kailash Satyarthi / Malala YousafzaiFoto: Colaj HotNews.ro

"Copiii trebuie sa mearga la scoala si sa nu fie exploatati financiar", a declarat presedintele Comitetul Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Oponenta a talibanilor, imaginea luptei pentru dreptul fetelor la educatie, Malala Youzafsai, in varsta de 17 ani, este de departe cel mai tanar laureat din cei 114 ani de istorie Nobel.

De mai multi ani, Malala militeaza pentru dreptul la educatie al fetelor, ceea ce a facut-o sa devina tinta unei tentative de asasinat in urma cu doi ani, pe 9 octombrie 2012.

Mai putin cunoscut publicului larg, si considerabil mai in varsta la cei 60 de ani ai sai, Kailash Satyarthi a condus proteste fata de exploatarea copiilor, toate non-violente, "in traditia Gandhi", dupa cum subliniaza Comitetul Nobel.

Adolescenta pakistaneza Malala Yousafzai se afla "la scoala, ca de obicei", vineri dimineata, la Birmingham, in centrul Angliei, cand s-a anuntat ca a castigat Premiul Nobel pentru Pace.

"Tanara se afla la scoala, ca de obicei", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al companiei de relatii publice Edelman, care se ocupa de imaginea adolescentei pakistaneze.

Tanara pakistaneza in varsta de 17 ani urmeaza sa sustina o conferinta de presa in cursul zilei de vineri.

Malala Yousafzai s-a stabilit in orasul Birmingham in urma interventiei chirurgicale la care a fost supusa in octombrie 2012, dupa ce a fost impuscata in cap de talibani, in Pakistan.

  • Kailash Satyarthi: Premiul Nobel este o recunoastere a luptei pentru drepturile copiilor

Indianul Kailash Satyarthi, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2014, a apreciat vineri ca aceasta distinctie reprezinta o "recunoastere" a "luptei in favoarea drepturilor copiilor", transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Multumesc Comitetului Nobel pentru aceasta recunoastere a disperarii milioanelor de copii care sufera", a adaugat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, in varsta de 60 de ani, care s-a declarat "incantat" de acest premiu, potrivit agentiei Press Trust of India (PTI).

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost atribuit, vineri, tinerei pakistaneze Malala Yousafzai si indianului Kailash Satyarthi, "pentru lupta lor impotriva exploatarii copiilor si tinerilor si pentru dreptul tuturor copiilor la educatie", a anuntat Comitetul Nobel norvegian.

Kailash Satyarthi "a dat dovada de curaj conducand demonstratiile pasnice impotriva exploatarii copiilor in scopuri financiare". Comitetul Nobel a subliniat ca toate manifestatiile conduse de Satyarthi s-au desfasurat fara violenta, "in traditia lui Gandhi".