Statele Unite au anuntat vineri noi sanctiuni impotriva sectoarelor financiar si energetic ale Rusiei, lovind in special gigantul petrolier Gazprom si principala banca a tarii, Sberbank, ca raspuns la rolul jucat de Moscova in criza ucraineana, scrie AFP.

Aceste societati au fost adaugate la lista neagra a Departamentului Trezoreriei si nu vor avea acces la finantari americane pe termen lung.

Gigantii petrolieri Transneft, deja vizat de sanctiunile europene intrate in vigoare vineri, si Lukoil au fost si ei adaugati la lista americana, ca si holdingul public Rostec, potrivit site-lui Trezoreriei.

Acest nou pachet isi propune sa franeze si eploatarea rezervelor de petrol din Arctica. Astfel, Statele Unite interzic vanzarea catre cinci societati rusesti - printre care Gazprom, Lukoil si Rosneft - a bunurilor, serviciilor so tehnologiilor destinate forajelor in aceasta regiune strategica.

Societatile americane trebuie sa inchida pana la finele lui septemebrie tranzactiile existente cu aceste societati.

"Izolarea diplomatica si economica a Rusiei va continua atat timp cat actele sale nu sunt conforme cu discursul sau", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew.

Aceste noi sanctiuni occidentale vin la o saptamana dupa intrarea in vigoare a unui armistitiu intre Kiev si rebelii pro-rusi din estul Ucrainei.

Vladimir Putin, prudent in privind unor masuri de retorsiune: Nu o vom face pentru a ne arata muschii

Presedintele rus Vladimir Putin a ironizat noile sanctiuni ale SUA si Europei, apreciind ca aceasta sunt "putin eficiente" si ii va obliga pe demnitarii rusi sa lucreze mai mult.

"Sanctiunile ca instrument de politica externa sunt putin eficiente si nu aduc rezultatele asteptate", a spus Putin, potrivit imaginilor prezentate de televiziunile rusesti.

"Daca privim problema in integralitatea sa, exista mai multe aspecte pozitive pozitive decat negative", a ironizat acesta. "Daca mai putini responsabili si directori de mari intreprinderi calatoresc in strainatate si se ocupa mai mult de afacerile curent, cu atat mai bine", a declarat Putin. "La fel si pentru deputati, care trebuie sa le vorbeasca alegatorilor lor in loc sa faca plaja intr-o statiune balneara din strainatate", a continuat el, surazand.

In schimb, el a temporizat in ceea ce priveste eventualitatea adoptarii unor masuri de retorsiune, avertizand ca astfel de masuri nu trebuie sa fie luate in detrimentul economiei rusesti.

Un consilier al Kremlinului, Andrei Belousov, afirmase joi ca Moscova ar putea restrange importurile de autovehicule sau produse de consuma precum hainele, pe langa embargoul alimentar.

"Guvernul se gandeste atent la asta si pregateste propuneri. Daca se ajunge la concluzia ca astfel de masuri corespund intereselor economiei noastre, le vom adopta. Dar nu o vom face pentru a ne arata muschii si sa ne facem rau noua insine", a afirmat acesta.

Putin a recunoscut ca embargoul alimentar are "desigur efecte negative, dar minime", contribuind in schimb la "dezvoltarea agriculturii noastre".