Doi romani s-ar afla printre cei care lupta alaturi de rebeli in regiunea Donetsk, potrivit declaratiilor noului lider al separatistilor din autoproclamata republica Donetsk, Alexander Zaharcenko, relateaza BBC News.

Alexander ZaharcenkoFoto: Captura video

Intr-o declaratie in rusa pentru postul rusesc pro-Kremlin Life News, el a declarat ca pentru rebeli lupta "etnici ucraineni" voluntari din Rusia, si nu soldati, alaturi de cetateni "turci; foarte multi sarbi; italieni si germani; si chiar doi romani".

El a respins informatiile potrivit carora dotarile militare ar veni din Rusia. "Armata ucraineana ne-a lasat atat de mult echipament incat nu gasim suficienti oameni sa il manuiasca - adica tancuri, lansatoare de rachete etc".

Zaharcenko a spus ca fortele sale includ si 1.200 de combatanti care s-au antrenat in Rusia. Intr-o intalnire, premierul republicii Donetsk a declarat ca acestia s-au pregatit "timp de patru luni pe teritoriul Federatiei Ruse".

El spune ca rebelii au rezerve de 150 de vehicule de lupta.

  • Alimentarea cu apa, intrerupta la Donetk incepand de duminica seara

Intre timp, Primaria din Donetk, un bastion al separatistilor din estul Ucrainei, i-a indemnat pe locuitori sa isi constituie de urgenta rezerve de apa, subliniind ca furnizarea apei va fi intrerupta "in intregime" inca de duminica seara. "Aprovizionarea cu apa va inceta in intregime dupa ora (locala) 21:00 (21:00, ora Romaniei)", a anuntat Primaria intr-un comunicat.

Masura a fost explicata prin faptul ca o linie electrica ce alimenteaza principala uzina de tratare a apei a fost avariata.

"Este imposibil sa evaluam imediat amploarea pagubelor si sa prevedem durata lucrarilor de reparatie, din cauza luptelor", subliniaza primaria.

Donetk - o capitala regionala si un bastion al separatistilor prorusi -, un oras care numara aproximativ un milion de locuitori inainte de ostilitati, este scena unor confruntari armate tot mai intense intre insurgenti prorusi si fortele ucrainene, care au inaintat in ultimele zile in mai multe cartiere, pana catre centrul orasului.