Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut vineri presedintelui rus Vladimir Putin „sa opreasca fluxul de echipamente militare, consilieri militari si personal armat, care trec frontiera cu Ucraina”, in timpul unui apel telefonic, relateaza AFP.

Convorbirea telefonica a avut loc „inaintea intalnirii planificate dintre ministrii afacerilor externe francez, rus, ucrainean si german”, a precizat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

In cadrul conversatiei, cancelarul „si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din estul Ucrainei”. „Din perspectiva unui acord de incetare a focului asupra caruia trebuie sa se convina cat mai repede, cancelarul i-a cerut presedintelui rus sa contribuie la calmarea situatiei, si mai ales sa puna capat fluxului de echipament militar, consilieri militari si personal armat, care traverseaza frontiera cu Ucraina”, a adaugat aceasta.

„Ea si-a exprimat si speranta ca convoaiele umanitare vor ajunge repede la destinatie, pentru a usura suferinta oamenilor din acel loc”, potrivit purtatorului de cuvant.

Conversatia dintre cei doi lideri, care s-au intalnit de mai multe ori de la inceputul crizei din Ucraina, a avut loc dupa o zi tensionata, in cadrul careia Ucraina a afirmat ca a distrus partial o coloana de vehicule blindate rusesti, care au intrat pe teritoriul sau, informatie negata imediat de catre Rusia.