Intre 4.000 si 5.000 de membri ai minoritatii yazidite se afla in prezent in muntii Sinjar, in nordul Irakului, unde au cautat sa se refugieze in fata inaintarii extremistilor sunniti ai Statului Islamic, a anuntat joi Pentagonul, potrivit AFP, citata de Agerpres.

UPDATE Ora 2.00 ONU: Plecarea lui Maliki, un pas istoric pentru Irak

Cei aproximativ 20 de membri ai Beretelor Verzi care au fost trimisi cu o zi inainte la fata locului au estimat aceasta populatie ca avand intre 4.000 si 5.000 de persoane, dar, a subliniat purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, contraamiralul John Kirby, "unii dintre acestia, poate vreo 2.000, traiesc acolo si nu vor neaparat sa plece".

Joi, presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca bombardamentele selective ale aviatiei militare americane au permis strapungerea asediului muntilor Sinjar si a mentionat apreciat ca in prezent nu se mai impune organizarea unei misiuni de salvare a refugiatilor izolati in zona.

Premierul irakian in exercitiu, Nouri al-Maliki, urmeaza sa anunte in cursul unei viitoare interventii televizate ca se retrage de la putere si il sustine pe succesorul sau, Haider Al-Abadi, a informat joi purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.

"Al-Maliki isi va retrage plangerea impotriva presedintelui tarii, Fouad Massoum, si il va sustine pe prim-ministrul desemnat", a declarat Ali Musawi.

Presedintele irakian Fouad Massoum l-a insarcinat luni pe siitul Haider al-Abadi sa formeze noul guvern.

Miercuri, al-Maliki a afirmat ca decizia de a-l desemna pe al-Abadi ca prim-ministru nu este valida pana la decizia Curtii Federale asupra unui apel pe care el sustine ca l-a depus marti impotriva deciziei de a-l insarcina pe al-Abadi cu formarea unui nou guvern.