Forte ale politiei irakiene, ale armatei si unitati anitero au fost dislocate in cursul noptii de duminica spre luni in zone strategice din Bagdad.

"Exista o puternica prezenta a membrilor securitatii, politiei si armatei, in special in jurul", un cartier sub protectie intarita unde se afla sediile institutiilor cheie ale Irakului, a precizat luni un responsabil cu rang inalt din cadrul politiei.

Actiunea a inceput cu 90 de minute inainte ca primul ministru sa anunte la televiziunea de stat ca va depune o plangere impotriva presedintelui Fouad Masoum pentru incalcarea Constitutiei.

"'Astazi (n.r. luni), voi depune o plangere in fata Curtii federale impotriva presedintelui", a afirmat premierul intr-o declaratie surprinzatoare retransmisa la miezul noptii (duminica, 21.00 GMT) de televiziunea de stat.

SUA: Sprijin total pentru presedinte irakian

SUA au subliniat ca il sprijina pe presedintele irakian, la scurt timp dupa anuntul premierului Nouri al-Maliki ca va depune o plangere impotriva presedintelui pentru incalcarea Constitutiei.

"Sprijin total pentru presedintele irakian Fouad Masoum ca garant al Constitutiei si unui candidat la functia de prim-ministru, care ar putea crea un consens national", a scris asistentul secretarului de stat pentru Irak, Brett McGurk pe Twitter.

Pe de alta parte, fortele americane au continuat duminica atacurile aeriene in nordul Irakului pentru a ajuta fortele kurde sa-i protejeze pe muncitorii americani. Iar, Uniunea Europeana a denuntat duminica "crimele impotriva umanitatii", din nordul Irakului, unde jihadisti din gruparea Statul Islamic in Irak ameninta Kurdistanul autonom si mii de civili.