Interdictia de a fuma pentru femeile sub 40 de ani sau amenzi pentru folosirea de cuvinte straine: proiectele de legi controversate si, uneori, absurde, se multiplica in Duma, camera inferioara a parlamentului de la Moscova, lasandu-i perplecsi pe multi dintre rusi, scrie AFP.

"Suntem in 2015. O femeie care purta bascheti, fuma intr-o statie de autobuz si care a pronuntat in public cuvantul starin 'management' a fost arsa in Piata Rosie", ironizeaza Alexei Fedotov, un utilizator de Twitter, rezumand o serie de legi propuse Dumei de stat.

La jumatatea lui iunie, un deputat al partidului de centru-stanga Rusia dreapta, Oleg Mihaiev, a propus o lege care sa impuna producatorilor de pantofi o inaltime maxima pentru tocuri, dar si interdictia pantofilor fara toc.

In februarie, o norma vamala interzicea importul de chiloti cu dantela sintetica, starnind sarcasmul presei.

Pentru a-si justifica propunerea, deputatul a explicat ca tocurile inalte, baschetii, balerinii si mocasiniii sunt periculosi pentru sanatate.

Ivan Nikiciuk, deputat al partidului comunist, a promovat cu vifoare un proiect de lege care interzice fumatul pentru femeile sub 40 de ani sau in prezenta copiilor sub 14 ani.

"Nu vrem sa interzicem tot. Vrem insa sa lasam in urma noastra o generatie mai sanatoasa", a declarat acest parlamentar de 70 de ani.

"Daca oamenilor li s-ar permite sa faca tot ce vor, ne-am intoarce in epoca de piatra", a sustinut deputatul Mihail Degtiariov, de al partidul ultra-nationalist Liberal-Democrat, care sustine un proiect privind interdictia cuvintelor de origine straina.

Petitie pentru verificarea sanatatii mentale a unei deputate

Printre parlamentarii cunoscuti pentru legile controversate promovata, unul dintre ei a tinut prima pagina a ziarelor. Este vorba de Elena Mizulina, sefa comitetului pentru familie din Duma.

Co-autor al legii care interzice adoptia de copii rusi de catre cuplurile de homosexuali sau celibatari din tarile care au legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex, acest parlamentar a propus recent interzicerea avortului.

Imediat, a fost lansata o petitie impotriva sa pe internet, care a strans peste 100.000 de semnaturi.

"Nu mai este un secret pentru nimeni ca Elena Mizulina (...) propune legi din ce in ce mai absurde", se arata in textul petitiei.

"Cerem ca ministerul Sanatatii sa-si trimita cei mai buni expert pentru a examina sanatatea sa mentala", se solicita in aceasta petitie.

Parlamentarii incearca sa castige atentia Kremlinului

In fata acestor proiecte de legi, numerosi rusi se declara perplecsi.

"Cand am auzit vorbindu-se de interdictia privind baschetii si tocurile inalte, am fost stupefiata", povesteste Elizaveta Krasnopevtseva, 17 ani.

"Nu credeam ca este posibil sa fie atins un astfel nivel de idiotenie. Nu poti sa impui toate aceste interdictii unui popor intreg", a adaugat ea.

Si totusi, numeroase proiecte de legi controversate au devenit deja realitate.

Astfel, presedintele Vladimir Putin a semnat o lege care interzice, incepand din iulie, utilizarea de cuvinte obscene in salile de spectacole, filme si presa.

La putin timp dupa realegerea sa in 2012 pentru un al treilea mandat la Kremlin, Duma a adoptat o serie de texte care vizau la reducerea la tacere a opozitiei, precum cea care obliga ONG care au activitate "politica" si beneficiaza de finantare externa sa se inregistreze ca "agenti ai strainatatii".

Potrivit analistilor, in acest proces, deputatii nu au decat o putere redusa, in conditiile in care legile care se doresc aprobate sunt supuse votului Parlamentului direct de Kremlin sau de guvern.

Tabloidul Moskovskii Komsomolets apreciaza ca parlamentarii propun legi care imping uneori la absurd linia puterea pentru a se remarca mai degraba in ochii Kremlinului, decat in cei ai alegatorilor.

"Parlamentarii nu sunt nebuni sau psihopati. Incearca doar sa devina ceea ce sistemul - respectiv Putin - asteapta de la ei", explica analistul independent Dmitri Oreskin.

"Singura speranta este ca presedintia sa isi piarda rabdarea intr-o zi si ca Duma sa adopte o lege care sa interzica deputatilor sa scrie legi", ironizeaza Moskovskii Komsomolets.