Vladimir Putin afirma ca planul de pace elaborat de catre omologul sau ucrainean Petro Porosenko nu trebuie sa aiba "un caracter de ultimatum" pentru insurgentii prorusi si ca nu va fi "viabil" si "realist" fara un dialog, a anuntat sambata serviciul de presa al Kremlinului, citat de Mediafax.

"Planul de pace al domnului Porosenko nu trebuie sa aiba un caracter de ultimatum pentru insurgenti", a declarat Putin, citat intr-un comunicat, adaugand ca el "sustine", cu toate acestea, decizia presedintelui ucrainean de a ordona o incetare unilaterala a focului care sa le permita rebelilor prorusi sa depuna armele.

"Planul propus, daca nu este urmat de eforturi concrete in vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil si nici realist", a nuantat el.

"Posibilitatea care s-a oferit odata cu incetarea operatiunilor militare trebuie sa fie exploatata in vederea declansarii unui dialog constructiv si ajungerii la un compromis politic intre partile beligerante din estul Ucrainei", a continuat el.

Presedintele rus a catalogat de asemenea ca "inadmisibil" incidentul care a avut loc vineri, cand un tir efectuat de pe teritoriul ucrainean asupra unui post de frontiera rusesc s-a soldat cu ranirea unui granicer.

Vladimir Putin "indeamna cele doua parti in conflict sa inceteze toate operatiunile si sa se aseze la masa negocierilor", se arata in finalul comunicatului.

Luni, Moscova a criticat dur anuntul privind incetarea unilaterala a focului, facut vineri de presedintele ucrainean Petro Porosenko, declarand ca, in realitate, este vorba de un "ultimatum" adresat insurgentilor din sud-estul Ucrainei, pentru ca ei sa lase armele jos.

"O prima analiza arata, din pacate, ca aceasta nu este o invitatie la pace si negocieri, ci un ultimatum adresat insurgentilor din sud-estul Ucrainei, pentru ca ei sa-si depuna armele", a declarat serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile de presa ruse.

Recent, Porosenko a anuntat ca serviciile de securitate ucrainene vor implementa, incepand de vineri seara, o incetare unilaterala a focului.

"Astazi, 20 iunie, va incepe aplicarea armistitiului. Incetarea unilaterala a focului va dura pana pe 27 iunie", a declarat Petro Porosenko in cursul unei vizite in regiunea Donetk, un bastion al insurgentilor separatisti prorusi.

Planul de pace prezentat vineri de Porosenko va incepe sa fie aplicat odata cu armistitiul. Acest plan contine puncte referitoare la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor rusi si ucraineni", precum si "descentralizarea puterii si protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constitutie", potrivit site-ului televiziunii private Inter TV.