Statele Unite sunt dispuse sa discute cu Iranul despre criza din Irak si iau in calcul lovituri de drone in randul optiunilor sale fata de avansul jihadistilor in aceasta tara, a declarat luni secretarul de Stat John Kerry, citat de AFP.

"Nu voi exclude nimic ce poate fi productiv", a raspuns Kerry, pentru Yahoo News, care l-a intrebat despre o eventuala cooperare militara cu Iranul pentru a ajuta Irakul sa faca fata ofensivei jihadistilor ultra-radicali.

Seful diplomatiei americane a precizat ca presedintele Barack Obama efectueaza o "examinare minutioasa a fiecarei optiuni de care dispune", inclusiv lovituri de drone. El a adaugata ca SUA, care s-au retras din Irak la finele anului 2011, sunt "profund atasate fata de integritatea" teritoriala a acestei tari.

SUA si Iranul sunt doi aliati ai regimului premierului Nuri al-Maliki, dar cele doua tari nu mai intretin relatii diplomatice de 34 de ani.

In cursul diminetii, un oficial american declarase a Viena ca Teheranul si Washingtonul "ar putea" demara discutii pe marginea acestui subiect in marja negocierilor legate de dosarul nuclear iranian din capitala austriaca.

Presedintele Obama declarase vineri ca va decide in zilele urmatoare ce atitudine va adopta in fata avansului jihadistilor din Statul Islamic al Irakului si Levantului (SIIL).