Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri ca pretul de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale este ultimul pret oferit Ucrainei si a amenintat ca, in cazul in care Kievul refuza, Rusia va trece la o "alta faza", scrie AFP.

"Pretul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi", dupa o reducere de 100 de dolari, a declarat Putin, in cadrul unei reuniuni a guvernului, citat de agentiile rusesti.

"Dar, daca propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la o cu totul alta faza, nu este decizia noastra", a avertizat presedintele rus, acuzand Ucraina ca duce negocierile, prin cerintele sale, "in impas".

Acesta a afirmat ca Rusia a propus "aceleasi" conditii ca cele de care beneficia Ucraina inainte de caderea presedintelui Viktor Ianukovici in februarie.

"Partenerii nostri ucraineni sunt aparent ingrijorati de faptul ca reducerea poate fi cu usurinta aplicata si cu usurinta suprimata de maniera unilaterala", a adaugat Putin, reamintind o cerinta a negociatorilor ucraineni, care cer ca reducerea de pret sa fie inscrisa in contract.

"Nu ne-am comportat niciodata de o asemenea maniera, intotdeauna am aratat cel mai mare respect fata de angajamentele noastre", a sustinut presedintele rus.

"Daca am crede informatiile pe care le primim azi, chestiunea nu este legata nici macar de aceste mecanisme ci de faptul ca partenerii nostri ucraineni vor mai mult decat aceste reduceri, apreciaza ca pot pretinde mai mult", a continuat acesta.

"Daca aceasta este situatia, atunci, dupa toate aparentele, duc constient negocierile in impas. Consideram ca propunerile noastre sunt cele ale unor parteneri, orientati spre sustinerea economiei ucrainene intr-un moment dificil", a spus Putin, inainte de a avertiza:

"Dar, daca propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la o cu totul alta faza, nu va fi alegerea noastra. Nu dorim acest lucru".

Gazprom a amanat miercuri pana in data de 16 iunie un ultimatum adresat Ucrainei pentru plata datoriei acumulate in contul livrarilor de gaze.