Democratia occidentala este o "capcana" pe care China trebuie sa o evite, a avertizat luni Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez (PCC), la cateva zile dupa implinirea a 25 de ani de la represiunea sangeroasa a Primaverii de la Beijing, scrie AFP.

"'Politica strazii' conduce adesea la dezordine si chiar la razboi civil", afirma un editorialist al ziarului, Mi Bohua.

Potrivit acestuia, "de la Orientul Mijlociu la Africa de Nord, de la Ucraina la Thailanda, toate (aceste tari), fara exceptie, au fost antrenate pe calea 'democratiei occidentale' si toti au vazut politica in strada escaladind mitingurile in manifestatii, pana la conflicte armate".

Iar in majoritatea tarilor atinse de aceste miscari, continua editorialistul PCC, "fortele americane sau occidentale, deschis sau in culise, au fost implicate".

Ziaristul s-a ferit sa faca vreo aluzie la imensul val de proteste din primavara lui 1989, initiat de studenti, in favoarea democratiei si impotriva coruptiei din China.

Publicarea acestui editorial intervine la cateva zile dupa implinirea, in 4 iunie, a 25 de ani dupa ce aceasta miscare a fost zdrobita de armata. Acest moment a fost comemorat de cateva zeci de mii de persoane reunite la Hong Kong, singura parte a teritoriului chinez unde interdictia de a protesta nu se aplica de autoritati. Orice referire la evenimentele din piata Tiananmen este strict cenzurata in China.

Semn al nervozitatii regimului, cateva zeci de juristi, ziaristi, parinti ai victimelor sau militanti pentru drepturile omului au fost inchisi sau redusi la tacere odata cu apropierea acestui moment.

Intr-un discurs pronuntat in aprilie in timpului unei vizite oficiale in Germania, actualul presedinte Xi Jinping a afirmat ca Beijingul a trait in trecut experienta sistemului parlamentar si a multipartitismului, dar ca "nimic din toate acelea nu a mers".

"In cele din urma, China a luat calea socialista", a adaugat presedintele chinez.

"Cum altfel ar fi putut avea China pace si prosperitate?", s-a intrebat, ca un ecou, editorialistul Cotidianului Poporului.