Focuri de artificii uriase au fost lansate joi seara pe plajele coastei normande, simbolizand lupta angajata in urma cu 70 de ani pentru eliberarea Europei de Vest, potrivit Mediafax.

Incepand de la ora locala 23.15 (vineri, 1.15, ora Romaniei), 24 de focuri de artificii au luminat cerul deasupra unei portiuni de 80 de kilometri de coasta, de la "Sword Beach", la est, si pana la "Utah Beach", la vest, plajele primind aceste nume de la Aliati in cadrul operatiunilor lor militare.

La Colleville-Montgomery, un sat al carui nume aduce un omagiu comandantului trupelor aliate terestre din 1944, focuri de artificii rosii, verzi, albastre sau aurii au fost lansate pe plaja, la cativa zeci de metri de public, pe fundalul unor cantece la cimpoi interpretate de catre Royal British Legion Pipe Band.

Focurile de artificii s-au succedat, la cateva secunde unul dupa altul, pana in departare.

Cincisprezece minute "magnifice, minunate, cu reflexii in mare, pe o vreme magnifica. Suntem coplesiti", a declarat Michelle, care a venit la eveniment din departamentul vecin, Manche, impreuna cu sora ei si prieteni pentru a asista la spectacol.

Premierul francez Manuel Valls a asistat la spectacol in orasul Arromanches.

Implinirea a 70 de ani de la Ziua-Z - 6 iunie 1944 - este sarbatorita incepand de vineri dupa-amiaza la Ouistreham, pe Sword Beach, in prezenta a 8.000 de persoane, intre care 20 de sefi de stat si de guverne si 1.000 de fosti combatanti.