Statele membre G7 au cerut miercuri seara Rusiei sa inceteze operatiunile de destabilizare a Ucrainei si ameninta cu noi sanctiuni, in caz contrar, scrie AFP.

In cadrul unui dineu de lucru la Bruxelles, liderii tarilor cele mai dezvoltate si-au reafirmat unitatea de vederi, la sase luni dupa inceputul crizei ucrainene.

"Suntem uniti pentru a condamna continuarea de catre Rusia a incalcarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", au afirmat liderii celor sapte tari, intr-un comunicat publicat la capatul acestui dineu.

"Anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia si actiunile de destabilizare din estul Ucrainei sunt inacceptabile si trebuie sa inceteze", adauga acestia.

"Suntem pregatiti sa intensificam sanctiunile tintite si sa punem in practica sanctiuni suplimentare pentru a impune noi costuri Rusiei daca evenimentele o vor necesita", potrivit sursei citate.

In aceasta eventualitate, sanctiunile ar putea fi decise la urmatorul summit al UE care ar putea fi organizat in perioada 26 - 27 iunie, a precizat cancelarul german Angela Merkel. "Mesajul nostru este: dorim sa rezolvam problemele" mentinand "echilibrul intre "diplomatie si amenitarea sanctiunilor", a precizat Merkel, fidela dorintei sale de a nu spori izolarea Moscovei.

"Cerem Rusiei sa recunoasca rezultatele alegerilor" prezidentiale din 25 mai, "sa termine retragerea fortelor militare din apropierea granitei cu Ucraina, sa stopeze fluxul de arme si de militanti" spre Ucraina "si sa isi foloseasca influenta asupra separatistilor armati pentru ca acestia sa depuna armele si sa renunte la violente", se mai arata in comunicatul G7.

G7 "incurajeaza" de asemenea autoritatile ucrainene sa "mentina o abordare masurata in continuarea operatiunilor de restabilire a legii si ordinii".

Reuniunea G7 se termina joi dupa-amiaza dupa ce vor fi analizate starea economiei mondiale si securitatea energetica. Majoritatea liderilor participanti se vor deplasa ulterior direct la Paris, pentru ceremoniile dedicate implinirii a 70 de ani de la Debarcarea aliata din Normandia.