VIDEO Regele Spaniei, Juan Carlos, va abdica in favoarea fiului sau
"Maiestatea sa, Regele Juan Carlos, tocmai mi-a comunicat dorinta sa de a renuna la tron", a declarat Rajoy, precizand ca "sunt convins ca acesta este cel mai bun moment pentru schimbare".
Surse din palatul regal au declarat pentru Reuters ca decizia de a abdica s-a bazat pe ratiuni politice mai degraba decat pe motive de sanatate.
"E o decizie politica. Abdica din cauza noilor provocari din Spania, deoarece considera ca este necesar sa lase loc noii generatii", a precizat sursa.
Decizia de a renunta la tron a fost luata in ianuarie si transmisa in aprilie premierului Rahoy si liderului de opozitie Alfredo Perez Rubalcaba (socialist).
Anuntul a fost amanat pana dupa alegerile europene pentru a evita influentarea votului, a mai aratat sursa citata.
Juan Carlos a urcat pe tron in noiembrie 1975 si a condus tranzitia Spaniei catre democratie in anii 1970, dupa dictatura lui Francisco Franco, bucurandu-se de un val de popularitate.
Regele a pierdut insa sprijinul public in ultimii ani pe fondul scandalurilor care au afectat casa regala spaniola si a gafelor. Fiica sa Infanta Cristina si sotul ei Inaki Urdangarin sunt cercetati intr-un dosar de frauda fiscala.
Regele Juan Carlos,, in varsta de 76 de ani, are probleme de santate si a suferit mai multe operatii in ultimii ani. Rajoy a precizat ca acesta renunta la tron din motive personale.
Seful guvernului de la Madrid a precizat ca regele vrea sa se adreseze "personal spaniolilor (luni) dimineata", transmite AFP.
Rajoy a convocat "un Consiliu de Ministri extraordinar" marti, pecizand ca pentru procesul de abdicare va fi "necesar sa fie aprobata o lege organica".
"Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege" a printului Felipe, in varsta de 46 de ani, a mai afirmat Rajoy.
Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate", a adaugat premierul.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Spanolii sunt sătui de monarhie, de privilegii şi excese. Vor ieşi în stradă azi de bucurie pentru a cere instaurarea republicii, mai ales cei din Catalonia.
Dupa randurile pe care le scrii, pari a fi un adolescent necunoscator, care a descoperit recent propaganda socialista.
De ce pe australieni, neozeelandezi, canadieni, sa nu mai zic de englezi nu-i deranjeaza monarhia, sau pe nordici, habar nu ai, ca sa nu mai zic de istoria spaniei, despre care nu ai nici cea mai vaga idee.
catalonezii comunisti vor independenta/
sper s'o castige, sa fie dati afara din ue. si sa'si faca republica socialista. ioropenii dusi cu capul au nevoie de un exemplu.
se pare ca bascii sunt mai destepti.
nu, spania a putut opta, cand a disparut el caudillo, si au ales monrahia.
monarhia spaniola este de tip ioropean, constitutionala. este o forma de guvernamant compatibila cu democratia, asigura stabilitate si se evita alegerea unui presedinte la fiecare patru sau cinci ani. cheltuielile cu campaniile electorale si cele cu administratia prezidentiala sunt tot la fel de mari, daca nu cumva mai mari.
basca lupta politica care sa divida o natiune destul de neomogena.
mai mult, dupa cum se vede si in franta, si la noi, presedintii sunt alesi politic si raman datori politicului, partidului /lor, care ii sustin.
regale este complet apartinic, nui se amesteca in lupta politica.
dar, stati linistiti, in cazul in care se va face o consultare a tuturor catalonezilor, va ramane ca inainte.
e ca in Canada, cu quebekoazii.
lupta pt. independenta, din patru in patru ani :)