Orasul New York a inaugurat, joi, in prezenta presedintelui american Barack Obama muzeul atentatelor de la 11 septembrie, un "loc sacru de vindecare si speranta", asa cum l-a numit liderul de la Casa Alba, anunta Mediafax.

Cateva mii de familii ale victimelor, supravietuitori, membri ai echipelor de salvare din perioada respectiva, Bill Clinton si sotia sa, Hillary, Michelle Obama si personalitati locale s-au reunit in impresionantul "Foundation Hall" al muzeului subteran, construit pe locul unde se afla World Trade Center din Manhattan.

Obama a numit muzeul "un loc de vindecare si speranta". "Cei pe care i-am pierdut traiesc in noi", natiunea ii va onora "acum si pentru totdeauna", a declarat presedintele.

"Nimic nu ne poate darama, nimic nu poate sa schimbe cine suntem noi, americanii", a adaugat el, aducand un omagiu "adevaratului spirit al lui 11 septembrie": "dragostea, compasiunea si sacrificiul".

Obama a vizitat inainte muzeul impreuna cu sotia sa, cu Bill si Hillary Clinton, oprindu-se in fata unei autospeciale de pompieri avariate in timpul atentatelor.

Dupa inaugurare, muzeul, a carui constructie a costat 700 de milioane de dolari, va fi deschis 24 de ore din 24 timp de sase zile doar familiilor, riveranilor si echipelor de salvare din perioada respectiva, inainte de deschiderea sa publicului larg, la 21 mai.