Patru sindicate importante din Turcia le-au cerut joi muncitorilor sa intre in greva nationala de o zi, in semn de protest fata de lipsa standardelor de siguranta care a permis producerea celui mai grav dezastru industrial din istoria tarii, accidentul minier de marti care a provocat moartea a 282 de persoane, potrivit celui mai recent bilant, transmite Reuters.

UPDATE ora 14:54 Agentia turca de presa Dogan, citata de AFP, informeaza ca aproximativ 20.000 de persoane au protestat joi la Izmir (vest), denuntand neglijenta Guvernului islamo-conservator care a permis ca accidentul minier sa se produca. Politia turca a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.

Kani Beko, presedintele Confederatiei Sindicatelor Revolutionare din Turcia (DISK), unul dintre principalele sindicate din tara, a fost spitalizat in urma asaltului violent al politiei, arata agentia de presa.

Cateva mii de persoane s-au reunit joi, inainte de pranz, la Istanbul si Ankara, la chemarea sindicatelor.

Premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a respins orice responsabilitate a guvernului sau in aceasta catastrofa industriala, insa opozitia si unele sindicate acuza neglijenta si indiferenta acestuia fata de muncitori in general. Sindicatele reclama conditiile de siguranta dezastruoase, probleme care dateaza din perioada in care companiile erau de stat si care, dupa privatizare, nu au fost rezolvate de noii manageri.

"Sute de frati muncitori din Soma (vestul Turciei - n.red.) au fost lasati sa moara, inca de la inceput, fiind fortati sa munceasca in conditii brutale de productie pentru a aduce profit maxim", se arata intr-un comunicat de presa al unuia dintre sindicate.

Ministrul Energiei din Turcia, Taner Yildiz, a anuntat joi dimineata ca in timpul noptii au fost recuperate alte cateva cadavre, ridicand numarul victimelor accidentului minier la 282.

"La ora 8:00 (ora locala - n.red.) avem 282 de morti", a declarat ministrul turc, citat de AFP.

Precedentul bilant al accidentului survenit la mina din Soma, situata in provincia Manisa, era de 274 de morti.

Potrivit autoritatilor, ar mai fi in jur de 90 de mineri prinsi sub pamant insa sansele lor de supravietuire sunt aproape nule.

"Nu am recuperat mineri in viata in ultimele 12 ore", a subliniat ministrul, adaugand ca doua dintre galerii sunt, in continuare, inaccesibile echipelor de salvare.