Gruparile teroriste si-au crescut prezenta pe internet in ultimii ani, in special pe retelele sociale, esentiale pentru recrutare, propaganda si formarea noilor membri, potrivit unui studiu publicat miercuri, anunta AFP.

"Din punctul de vedere al teroristilor, retelele sociale au un avantaj imens: anonimatul", a remarcat profesorul Gabriel Weimann, autorul raportului pentru Woodrow Wilson Center.

Potrivit acestuia, in anul 1998 existau doar 12 site-uri legate de terorism, fata de peste 10.000 de pagini web sau retele sociale existente astazi. Aceste grupari au folosit in avantajul lor liberatea oferita de internet, prin crearea de instrumente cum ar fi revista Inspire sau pentru recrutarea de sustinatori, inclusiv din Statele Unite ale Americii.

"Teroristii au motive bune pentru a utiliza retelele sociale. In primul rand aceste canale sunt de departe cele mai populare, iar in al doilea rand mediul social on-line este usor de utilizat, de incredere si gratuit. Gruparile teroriste reusesc sa ajunga direct la publicul lor tinta", sustine profesorul Gabriel Weimann, de la Universitatea din Haifa, Israel.