Cel putin 58 de persoane au murit si peste 100 au fost ranite, joi, in urma unui atac asupra unei baze a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) din Sudanul de Sud, in care mii de civili s-au refugiat, a anuntat vineri ONU, prezentand un nou bilant, transmite AFP.

"48 de cadavre - copii, femei si barbati - au fost descoperite in interiorul bazei. Trupurile a 10 atacatori au fost gasite in afara bazei. Numarul total al celor ucisi este de 58, insa acesta ar putea creste, intrucat peste 100 de persoane au fost ranite, unele foarte grav", a anuntat seful operatiunilor umanitare ale ONU in Sudanul de Sud, Toby Lanzer.

Atacul a avut loc in orasul Bor, din estul tarii, controlat de guvernul sud-sudanez. Un prim bilant, anuntat joi de catre ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, indica cel putin 20 de civili morti si 70 de raniti.

Potrivit lui Lanzer, un grup de aproximativ 350 de tineri inarmati "au recurs la o violenta extrema pentru a crea o bresa" in incinta bazei Natiunilor Unite, care adaposteste circa 5.000 de civili, inainte de a deschide focul.

Civilii s-au refugiat in baza ONU pentru a scapa de violentele interetnice ce caracterizeaza conflictul care dureaza de mai bine de patru luni in regiune. Scopul atacatorilor a fost, se pare, sa ucida cat mai multa lume posibil, potrivit lui Lanzer.

"Cand ne-am dat seama ca suntem atacati, am ripostat", iar "reactia rapida" a Castilor Albastre ale ONU la Bor - indieni, nepalezi si sud-coreeni - "a salvat vieti", a mai relatat Toby Lanzer.

"Vom face tot ce este necesar pentru a proteja vietile oamenilor pe care ii avem in grija, inclusiv sa recurgem la utilizarea fortei letale", a avertizat responsabilul ONU.

ONU a luat masuri pentru sporirea securitatii si in celelalte baze din restul tarii, care gazduiesc in total aproximativ 60.000 de persoane de diverse etnii.

"Saptamana aceasta a fost cea mai neagra din istoria Sudanului de Sud", a afirmat Lanzer, mentionand atacul asupra bazei, dar si noile atrocitati comise in nordul tarii, in orasul petrolier Bentiu, ajuns sub controlul rebelilor.

Violentele din Sudanul de Sud au izbucnit pe 15 decembrie in capitala Juba, inainte de a se raspandi in intreaga tara, si opuneau initial fortele loiale presedintelui Salva Kiir si partizanii fostului sau vicepresedinte Riek Machar.

Conflictul s-a etnicizat si a intrat acum intr-un "ciclu de represalii", a apreciat Lanzer.

Traian Basescu: Atacul terorist comis impotriva bazei ONU din Bor, un act de o gravitate extraordinara

Presedintele Traian Basescu a trasmis vineri, intr-un comunicat, un mesaj prin care condamna atacul comis asupra bazei ONU din Bor, Sudanul de Sud, calificandu-l drept un "act de o gravitate extraordinara".

"Atacul terorist comis de grupari armate impotriva bazei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) din Bor, Sudanul de Sud, este un act de o gravitate extraordinara, fiind indreptat impotriva unor persoane civile si a celor care incercau sa le asigure protectia. Condamnam cu fermitate violentele de orice natura si suntem solidari cu masurile luate de comunitatea internationala pentru ca asemenea fapte sa nu se mai petreaca. Avem datoria de a asigura securitatea cetatenilor nostri in numele valorilor pe care se bazeaza civilizatia noastra si al cooperarii in cadrul forurilor internationale", se arata in mesajul sefului statului, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.