Separatistii din "republica Donetsk" nu se simt obligati de acordul semnat joi la Geneva, care "nu a fost semnat in numele" lor si isi mentin intentia de a organiza un referendum pentru autonomie, a precizat vineri unul dintre responsabilii acestora, potrivit AFP.

Separatistii accepta sa evacueze cladirile pe care le ocupa, asa cum este prevazut in acord, insa la randul lor autoritatile pro-europene de la Kiev ¬trebuie sa paraseasca cladirile pe care ei le ocupa ilegal, dupa lovitura de stat", a spus Denis Pusilin, unul dintre "ministrii" din guvernul aceste "republici" autoproclamate.

Aleksandr Gnezdilov, purtatorul de cuvant al separatistilor, care au proclamat "Republica Populara Donetsk" in estul Ucrainei, a declarat ca guvernul de la Kiev este "ilegitim", iar militantii vor evacua institutiile ocupate cand Executivul ucrainean va demisiona.

Situatia ramane tensionata vineri in estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agentiei Interfax-Ucraina, parasutistii ucraineni au deschis focul impotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, in regiunea Donetk.

La Slaviansk, insurgentii raman fermi pe pozitii, la o zi dupa acord. Misteriosii "barbati in verde", inarmati - militair rusi potrivit Kievului, grupari locale de autoaparare potrivit Rusiei - controleaza localitatea in care au descins in urma cu sase zile.

Ministerul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a anuntat joi la Geneva un acord cu Statele Unite, Uniunea Europeana si Ucraina privind etapele pentru detensionarea crizei ucrainene.

Acesta a precizat, intr-o conferinta de presa, ca acest acord prevede dezarmarea gruparilor armate ilegale si evacuarea cladirilor ocupate ilegal.

"Toate gruparile armate ilegale trebuie sa fie dezarmate, toate cladirile ocupate ilegat trebuie redate proprietarilor legitimi, toate strazile, pietele si alte locuri publice din orasele ucrainene trebuie eliberate", se arata in acest acord.

Documentul care a fost adoptat prevede o aministie pentru cei care vor respecta dispozitiile acordului, cu exceptia celor care "sunt vinovati de crime capitale".

Rusia "nu are nicio dorinta" sa trimita trupe in Ucraina, a spus Lavrov, in fata presei.

"Nu avem niciun fel de dorinta sa trimitem trupe in Ucraina. Acest lucru ar fi impotriva intereselor noastre fundamentale", a sustinut seful diplomatiei rusesti.

Misiunea de supraveghere pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va fi insarcinata sa ajute autoritatile ucrainene sa puna in practica acesta masuri.