​Observatorii internationali se asteptau ca partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, sa castige alegerile legislative desfasurata pe 6 aprilie in Ungaria. Si asteptarile au fost confirmate: "regimul" de la Budapesta, care a ingrozit UE, SUA si diverse foruri internationale printr-o serie de masuri nedemocratice, a primit un sprijin mai mult decat suficient la scrutinul de duminica. Dar ce anume ii indeamna pe alegatorii maghiari sa sustina un partid si un premier huliti de Occident, la 16 ani de cand Orban a ajuns prima data la putere?

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Diplomati, analisti, observatori citati de presa internationala au oferit, in ultima perioada, mai multe motive pentru popularitatea ridicata de care Orban se bucura in propria tara, in pofida criticilor Occidentului.

Multi dintre cetatenii acestei tari traiesc cu convingerea ca tara lor este diferita de restul Europei si cu banuiala ca lumea are ceva cu ei. "Exista un sentiment ca maghiarii sunt neintelesi. E parte a istoriei lor", afirma recent, pentru Reuters, un diplomat UE, precizand: "el (Viktor Orban - n.red.) stie cum sa se foloseasca de acest lucru".

  • O dovada, mentionata tot de Reuters: "Suntem un popor unic aici, in Europa (...) Nu avem prea multi prieteni", spunea el intr-un discurs tinut in campania electorala.

Dar vorbele mestesugite si abilitatea de relationare cu oamenii de rand nu inseamna automat victoria in alegeri. Intr-o analiza realizata pentru Foregin Policy Association, un consultant ungaro-american, Mark Varga, enumera mai multe motive concrete ce contribuie la succesul lui Orban si al Fidesz pe plan domestic.

Ajutat, in acest caz punctual, si de noile reguli electorale aplicate la parlamentare, Orban a beneficiat si de o dezbinare aproape fara speranta a opozitiei de stanga, aceasta fiind in continuare incapabila sa se prezinte in fata electoratului ca o forta politica veritabila. Opozitia se confrunta nu doar cu lupte interne si de lipsa oricarei colaborari coerente intre membrii sai, ci si cu scandaluri legate de liderii sai.

  • In februarie, cu doua luni inaintea alegerilor, presa a dezvaluit ca vicepresedintele Socialistilor, Gabor Simon, avea un cont de 770.000 de euro intr-o banca austriaca, bani pe care nu-i mentionase in declaratiile sale de avere. Pe masura ce au aparut si alte dezvaluiri similare, politicianul s-a retras in cele din urma, dar stampila de "partid al coruptilor" pusa gruparii sale a fost intarita.

Pe de alta parte, guvernul Orban a luat, in ultima perioada, o serie de masuri menite sa cucereasca electoratul si sa-i restabileasca increderea in economie, dupa mai bine de un deceniu in care situatia financiara a tarii a fost albastra.

  • In ultimii ani, autoritatile de la Budapesta au facut toate eforturile sa mentina preturile medicamentelor la limita inferioara, in pofida riscurilor ca politicile promovate in domeniul farmaceutic sa aiba efect de bumerang.
  • O alta promisiune facuta oamenilor la inceputul acestui an a fost reducerea pretului la gaze naturale pentru gospodarii, promisiune care a convins mai mult decat afirmatiile opozitiei ca o astfel de masura este iresponsabila din punct de vedere economic. O alta promisiune a fost o noua scadere a pretului la electricitate, in septembrie. Pentru astfel de masuri, a spus el citat de Politics.hu, guvernul sau se va lupta cu Bruxelles-ul, avand in vedere ca "multinationalele, bancile si birocratii de la Bruxelles planifica un nou atac impotriva familiilor din Ungaria, iar noi nu vom accepta aceasta nedreptate si aceste standarde duble, nu vom permite politici care sa serveasca lacomiei si nevoii lor de profituri mai mari".

Un rezultat al politicilor sale in domeniul economic este cresterea increderii populatiei in economiei. Acest indice se afla, in prezent, la cel mai ridicat nivel de mai bine de un deceniu, potrivit unor date anuntate in martie, cu doua saptamani inaintea alegerilor. Iar guvernul a beneficiat si de faptul ca, in ultimul trimestru al anului trecut, economia Ungariei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani.