Serbia comemoreaza luni inceputul bombardamentelor NATO de acum 15 ani asupra teritoriului sau, initiate cu scopul de a obliga Belgradul sa inceteze reprimarea separatistilor si civililor albanezi din Kosovo, transmite AFP. Cu aceasta ocazie sunt programate mai multe ceremonii, inclusiv inaugurarea unui parc in Belgrad in memoria a 16 persoane ucise in bombardarea sediului Radioteleviziunii Sarbe (RTS).

In scolile din intreaga tara, o lectie de istorie va fi dedicata marcarii inceputului "agresiunii" asupra Serbiei, iar liderii politici din tara vor depune jerbe de flori in mai multe locuri care au fost bombardate in cursul acestei campanii aeriene care a durat 78 de zile.

Desi nu avea aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, NATO a declansat operatiunea pe 24 martie 1999, in urma refuzului presedintelui sarb de atunci Slobodan Milosevici de a inceta reprimarea gherilei separatiste si a civililor kosovari.

Interventia s-a incheiat in iunie, cu retragerea fortelor sarbe din Kosovo, teritoriu care a fost plasat ulterior sub administratie ONU.

Potrivit unor date oficiale de la Belgrad, aproximativ 2.500 de civili sarbi au fost ucisi si aproximativ 12.500 raniti in cursul celor 11 saptamani de bombardamente. Organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) estimeaza ca numarul civililor ucisi s-a ridicat la aproximativ 500.

Dupa 15 ani, Serbia si Kosovo merg impreuna pe o cale europeana, dupa ce au incheiat in aprilie 2013 un acord istoric privind normalizarea relatiilor dintre ele, sub auspiciile Bruxelles-ului.

Desi Serbia refuza sa recunoasca independenta fostei provincii sudice, Belgradul a proclamat unilateral in 2008 vointa de a-si imbunatati relatiile cu fosta provincie cu o populatie majoritar albaneza, ceea ce i-a permis sa deschida, in ianuarie, negocieri de aderare la Uniunea Europeana (UE).

Kosovo a lansat, de asemenea, negocieri pentru incheierea unui acord de asociere si stabilizare, prima etapa in procesul de apropierea de UE.

Independenta Kosovo a fost recunoscuta de aproximativ 100 de tari, inclusiv de catre Statele Unite si 23 din cele 28 de state membre ale UE.