Ucraina, privata de facto de Crimeea, cu cei doua milioane de locuitori ai sai si cu statiunile de pe litoral, a pierdut de asemenea controlul asupra rezervelor de gaze din Marea Neagra, care ar putea reveni gigantului rus Gazprom, scrie AFP.

Declaratia de independenta, votata de parlamentul din peninsula separatista in vederea alipirii la Rusia, vizeaza de asemenea "platoul continental si zona economica exclusiva in mare".

Una din primele decizii luate de noile autoritati separatiste din peninsula dupa referendumul de duminica a fost de a "nationaliza" societatea locala pentru extractia de hidrocarburi Chornomornaftogaz, o filiala a operatorului public ucrainean Naftogaz.

Compania exploateaza 17 zacaminte - 11 de gaze naturale, doua de petrol si patru de gaz condensat - si dispune de 13 platforme offshore, in Marea Neagra si in Marea Azov. Per total, compania are 4.000 de angajati.

Numarul doi in guvernul Crimeei, Roustam Temirgaliev, a declarat pentru ziarul economic rus Kommersant ca licitatia pentru "privatizare" va fi lansata rapid si ca Gazprom si-a exprimat deja interesul.

Intr-un interviu pentru editia ucraineana a revistei Forbes, vicepresedintele Chornomornaftogaz a relatat ca, inca de joia trecuta, inainte de referendum, reprezentantii puterii locale au venit sa isi instaleze reprezentantii la conducerea companiei, escortati de persoane cu arme automate.

"Erau reprezentanti ai Gazprom, erau patru", sustine Volodimir Pleciun. "Au inceput imediat sa studieze documentele si au preluat controlul", a adaugat vicepresedintele companiei.

Persoanele inarmate s-au postat apoi pe platformele intreprinderii.

Chornomornaftogaz a produs in 2013 circa 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale - mai mult de 5% din productia ucraineana. Aceasta reprezinta o crestere de 40% fata de 2012 si un volum suficient pentru a asigura consumul Crimeei.

"Niciodata nu e bine sa pierzi un activ", dar "nu este o pierdere critica", sustine Dmitro Marunici, analist la Institutul de studii energetice din Kiev.

"Tot gazul extras de companie va merge acum catre consumatorii din Crimeea. Se poate spune ca locuitorii Ucrainei continentale nu vor fi afectati", explica analistul.

Proceduri judiciare

In plan simbolic, pierderea este mult mai dureroasa pentru Kiev, care in ultimii ani si-a multiplicat initiativele pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze din Rusia. Resurse financiare semnificative au fost alocate pentru modernizarea companiei, care isi propunea sa dubleze productia de gaze pana in 2015 si sa construiasca gazoducte in partea de sud a Ucrainei.

Celalalt proiect al autoritatilor ucrainene in Marea Neagra, anuntat in septembrie anul trecut in marja Adunarii Generale a ONU, a esuat odata cu retragerea de la negocieri a grupului anglo-olandez Shell. Un alt investitor principal in acest zacamant situat in apropiere de Romania, compania americana ExxonMobil, a suspendat de asemenea discutiile, asteptand revenirea la normal a situatiei din fosta republica sovietica.

Rezultatul este faptul ca Kievul ar putea sa fie constrans sa cumpere la un pret ridicat, de la Gazprom, gaze extrase de Chornomornaftogaz.

"Peste 50% din productia de gaze in 2015 va fi vanduta la nivel local la preturi mici", estimeaza analisti ai Societe Generale intr-o nota adresata clientilor. "Credem ca restul va fi vandut Ucrainei, la preturi corespunzand contractelor pe termen lung aplicate in UE",care asigura cea mai mare parte a profiturilor Gazprom, au adaugat analistii.

Acestia previzioneaza proceduri in fata curtilor internationale de arbitraj, contestand proprietatea intreprinderii in conditiile contestatului statut al Crimeei, in contextul in care Occidentul refuza sa recunoasca anexarea de catre Rusia.

"Conflictul va tine minim cativa ani", a confirmat Valeri Nesterov, analist pentru Sberbank CIB la Moscova, adaugand ca "este o achizitie politica".

Pentru Gazprom, producatorul de hidrocarburi din Crimeea nu reprezinta mare lucru: valoarea sa este estimata de analisti la o suma cuprinsa intre 500 si 800 milioane de dolari, iar profitul generat in primele noua luni ale anului 2013 a fost cu putin peste 25 miliarde de dolari. Productia si rezervele sale reprezinta doar 0,5% din cele ale gigantului energetic rus.