Unsprezece persoane au murit otravite cu alcool care nu respecta standardele de consum intr-un sat in orientul indepartat rus, iar 6 au fost spitalizate, au declarat duminica autoritatile ruse, citate de AFP.

Incidentul a avut loc in satul Krasny Velikan (Gigantul Rosu) din zona Zabaikalsk, in apropiere de granita cu China.

Comisia de investigatie a informat ca a deschis o ancheta pentru "vanzare de bunuri sau servicii care nu indeplinesc conditiile de siguranta si care au condus, prin neglijenta, la moartea a mai mult de doua persoane".

"Politia a fost informata in aceasta dimineata (duminica - n.red.) de moartea a 5 persoane din cauza intoxicatiei cu alcool alterat", a aratat comisia intr-o declaratie de presa.

"In timp ce lucrau in sat, anchetatorii au descoperit alti sase morti. Numarul total al victimelor este de 11 in acest moment", a adaugat comisia.

Sase persoane au fost spitalizate, una in stare critica si patru in stare grava, potrivit Itar-Tass.

Potrivit Interfax, victimele sunt barbati si femei de diferite varste, si nu impartasesc aceeasi masa.

Autoritatile locale au interzis timp de 5 zile vanzarea de alcool si au precizat ca persoanele suspectate au venit recent in sat pentru a "vinde la oamenii de vodca sau alcool fabricat in China sau alte lichide nedestinate consumului".

Intoxicatiile cu alcool care nu respecta standardele de consum provoaca mii de decese in fiecare an in Rusia, iar alcoolul este principala cauza de deces din tara.

Expertii au avertizat cu privire la efectele adverse ale politicilor publice adoptate recent, bazate pe impozite mai mari pe bauturile alcoolice. Conform cifrelor facute publice de Curtea de Conturi, citate de ziarul online rus Gazeta.ru, cota de piata a alcoolului clandestin in Rusia a crescut de la 30% in 2012 la 44% in 2013.