Cuba a acceptat o propunere din partea Uniunii Europene de a deschide negocieri cu privire la un nou acord politic, a anuntat joi ministrul cubanez al Afacerilor Externe, Bruno Rodriguez, intr-o conferinta de presa la Havana, potrivit Reuters.

Pe 10 februarie UE a convenit sa inceapa negocierile cu Cuba pentru a intensifica comertul, investitiile si dialogul privind drepturile omului, fapt ce reprezinta una dintre miscarile diplomatice semnificativa ale Bruxellesului dupa ce a decis in 2008 ridicarea sanctiunilor impuse tarii comuniste.

Potrivit oficialului, Cuba a salutat propunerea, considerand ca "semnifica sfarsitul politicii unilaterale a UE fata de Cuba". Rodriguez a precizat ca Havana este gata sa inceapa negocierile.

Dupa mai bine de un an de discutii, ministrii de Externe ai UE au decis luna trecuta sa promoveze relatii mai bune cu Havana pentru a sustine reforma de piata a statului insular din Caraibe si pentru a pozitiona mai bine companiile europene in cazul unei tranzitii catre o economie mai deschisa.

Ramane ca Havana sa accepte oficial demararea negocierilor.

Negociatorii UE si-au propus sa finalizeze asa-numitul Acord de Cooperare si Dialog Politic la sfarsitul anului 2015 si spun ca Havana si-a manifestat dorinta de a-l semna.

Desi nu se asteapta nimeni ca investitiile europene in Cuba si progresul spre o democratie pluripartinica sa inregistreze schimbari dramatice in viitorul apropiat, obtinerea unui acord este simbolica, subliniind incalzirea legaturilor dintre blocul european si Cuba, in contrast cu cele dintre statul insular si Statele Unite, care a mentinut un embargo economic asupra Cubei inca din 1962.

Havana este dornica sa elimine "pozitia comuna" a Uniunii Europene asupra Cubei, adoptata in decembrie 1996, care leaga imbunatatirea relatiilor economice de conditii privind democratia si drepturile omului.

Pentru a face asta, cele doua parti trebuie sa ajunga la un nou acord, care sa fie acceptat de toate cele 28 de state membre, inclusiv Polonia si Republica Ceha, tari care au avut o pozitie mai dura fata de Cuba avand in vedere trecutul comunist propriu.

Oficialii UE au declarat in repetate randuri ca drepturile omului sunt o problema de baza in cadrul negocierilor.

Cuba si Uniunea Europeana impartasesc "un teren comun" cu privire la drepturile colective si sociale promovate de regimul cubanez insa au opinii diferite in ceea ce priveste drepturile individuale, a aratat luna trecuta ambasadorul UE la Havana, Herman Portocarero. Sistemul unipartid din Cuba inhiba disidenta si libertatea de exprimare.

Desi relatiile SUA - Cuba au capatat recent un ton mai pragmatic, oficiali din ambele parti semnaland imbunatatiri, Washingtonul abia s-a clintit de la relaxarea restrictiilor de calatorie in Cuba in 2011.