Secretarul american de Stat John Kerry a cerut miercuri Rusiei sa-si "respecte promisiunea" privind integritatea teritoriala a Ucrainei, dupa ciocnirile violente care au avut loc intre militantii pro si anti-rusi din Crimeea, in sudul acestei tari, scrie AFP.

"Afirmam clar ca toate tarile trebuie sa respecte integritatea teritoriala, suveranitatea Ucrainei. Rusia a spus ca o va face si consideram ca este important ca Rusia sa-si respecte promisiunea", a spus Kerry, la televiziunea MSNBC.

Seful diplomatiei americane a dezmintit ca tara sa ar fi intervenit in afacerile interne ale Ucrainei sau ca ar cauta o "confruntare" cu Rusia in aceasta criza.

"Nu avem nevoie acum sa ne angajam intr-o confruntare a trecutului de tipul Razboiului Rece", a sustinut acesta.

Washingtonul a adoptat de cateva zile un ton moderat in privinta Moscovei in dosarul ucrainean, afirmand ca nu trebuie sa "opuna Vestul Estului, SUA Rusiei".

"Cheia in aceasta afacere este sa oferim poporului ucrainean spatiul deplin in care ucrainenii isi vor putea lua deciziile legate de drumul pe care doresc sa-l urmeze", a spus Kerry, al carui guvern sustine aspiratiile europene ale unei parti a ucrainenilor.

"Nu vom pune presiune (...) Dorim sa onoram dorinta lor de a forma un guvern democratic si pluralist care rupe cu cleptocratia", a adaugat acesta.

Ciocniri au opus pentru scurt timp, miercuri, militantii pro si anti-rusi in Crimeea, in conditiile in care autoritatile pro-occidentale se pregatesc sa prezinte la Kiev compozitia noului guvern iar Moscova a ordonat o inspectie surpriza a trupelor din apropierea frontierelor.

Crimeea, majoritar rusofona, este regiunea Ucrainei cea mai susceptibila sa se opuna noilor autoritati de la Kiev, dupa alungarea lui Viktor Ianukovici.

Dupa ce initial in cadrul URSS a apartinut Rusiei, Crimeea a fost atasata Ucrainei in 1954. Ea continua sa adaposteasca flota rusa din Marea Neagra, in portul Sevastopol. Seful parlamentului local a exclus insa marti orice dezbatere legate de o eventuala secesiune.

Rusia a decis miercuri sa intareasca protectia flotei si a ordonat o inspectie surpriza a trupelor din districtele militare din Vest, nu departe de Ucraina, si din Centru, pentru a le verifica aptitudinile de lupta.