La doua saptamani de la un esec initial, cea de a doua runda de discutii desfasurate la Geneva intre opozitia si guvernul din Siria nu a fost incununata de niciun progres in gasirea unei solutii politice pentru conflictul de peste 3 ani care a devastat aceasta tara. Vestea esecului a fost catalogata de Marea Britanie drept "un regres grav", seful diplomatiei britanice aruncand vina pe regimul de la Damasc. La randul sau, Washingtonul a cerut deschis Moscovei sa faca mai multe eforturi pentru a convinge regimul lui Bashar-al-Assad sa accepte un compromis.

Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi a declarat sambata ca ii "pare foarte rau" si si-a cerut scuze "in fata poporului sirian a carui sperante au fost atat de mari", transmite AFP.

Brahimi a pus punct discutiilor, aflate in impas de trei saptamani, si nu a stabilit nicio alta data pentru reluarea negocierilor.

"Cred ca este de preferat ca fiecare parte sa se retraga si sa reflecteze asupra responsabilitatilor sale, si (sa spuna - n.red.) daca doreste sa continue acest proces sau nu", a declarat Brahimi intr-o conferinta de presa.

Era de asteptat ca aceasta a doua runda de discutii, care a inceput lunea trecuta, sa se incheie sambata, insa mediatorul ONU, in acord cu cele doua delegatii, ar fi trebuit sa stabileasca o data pentru o noua intalnire.

Conflictul din Siria a provocat moartea a peste 140.000 de persoane in aproape trei ani, a anuntat sambata un ONG sirian care se bazeaza pe o larga retea de medici si activisti din intreaga tara.

Dupa refuzul delegatiei guvernului sirian de a respecta agenda, Brahimi a ales sa incheie discutiile, fara data de reluare, pentru a da tuturor suficient timp de gandire.

Intalnirea trecuta de la Geneva intre opozitie si regim a esuat, in egala masura, insa cu un avans semnificativ - pentru prima data inamicii si-au vorbit.

De aceasta data nu a fost inregistrat niciun progres in urma discutiilor care s-au dovedit a fi deosebit de dificile.

  • Brahimi: O pierdere de timp

Vorbind despre cea mai recenta intalnire, negociatorul ONU a explicat ca cele doua parti au adoptat pozitii dificil de conciliat.

"Guvernul considera ca problema cea mai importanta este terorismul, opozitia considera ca cel mai important aspect este autoritatea guvernului de tranzitie", a spus Brahimi, adaugand ca el a propus sa se discute mai intai despre "violenta si terorismul" si apoi sa se treaca la problema "autoritatii guvernamentale".

"Din pacate, guvernul a refuzat, provocand in randul opozitiei suspiciunea ca nu vrea deloc sa vorbeasca despre o autoritate guvernamentala de tranzitie", a explicat mediatorul.

"Sper ca ambele parti se vor gandi un pic mai bine si vor reveni pentru a aplica" acordul international de la Geneva, incheiat in iunie 2012 de catre marile puteri ca un plan pentru solutionarea politica a conflictului care dureaza de aproape trei ani.

"Sper ca acest moment de reflectie va determina in special guvernul sa reasigure cealalta parte de faptul ca atunci cand vorbeste de aplicarea acordului de la Geneva intelege faptul ca autoritatea guvernamentala de tranzitie trebuie sa exercite puteri executive depline. Desigur, combaterea violentei este esentiala", a aratat Brahimi.

Exercitarea "puterilor executive depline" l-ar priva pe presedintele Bashar al-Assad de puterile sale, chiar daca acest lucru nu este scris explicit in acord, de unde si blocajul Damasc pe acest punct.

O a treia runda de discutii cu guvernul sirian in care sa nu se vorbeasca despre tranzitia politica ar fi "o pierdere de timp", a declarat purtatorul de cuvant al delegatiei opozitiei, Louai Safi.

"Regimul nu este serios (...), nu suntem aici sa negociem acordul de la Geneva, ci sa-l aplicam", a mai aratat Louai Safi.

  • SUA: Rusii ar trebui sa faca mult mai multe

"Trebuie sa fim siguri ca regimul doreste o solutie politica si nu tactici pentru a economisi timp", le-a spus Safi reporterilor.

La randul sau, negociatorul sef din partea regimului lui Bashar-al-Assad, ambasadorul sirian la ONU Bashar Jafari, a acuzat opozitia ca "nu respecta ordinea de zi", spunand ca trebuie mai intai sa se ajunga la o "viziune comuna" asupra primului punct, lupta impotriva violentei si a terorismului, inainte de a trece la un altul.

Brahimi a aratat ca va discuta la New York cu secretarul general Ban Ki-moon si si-a exprimat speranta ca va fi organizata o intalnire cu el si cu sefii diplomatiei ruse si americane, Serghei Lavrov si John Kerry, pe acest subiect.

Brahimi a transmis joi un apel catre sponsorii rusi si americani ai negocierilor, insa initiativa sa nu a produs niciun efect iar Statele Unite ale Americii acum contesta public pozitia Rusiei solicitandu-i sa faca mai multe eforturi pentru a se obtine mai multa flexibilitate din partea aliatului sau, regimul sirian.

"Cerem rusilor, destul de sincer, sa faca mult mai multe, pentru ca nu sunt multe tari care pot avea o influenta asupra regimului" de la Damasc, a declarat vineri purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Presedintele Barack Obama, care l-a primit vineri in California pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, si-a exprimat frustrarea si si-a anuntat decizia de a pune mai multa presiune asupra regimului sirian

  • Londra: Esecul negocierilor, un regres grav. Damascul e de vina

Esecul discutiilor de la Geneva reprezinta "un regres grav", a declarat sambata ministrul britanic de externe, William Hague, aruncand vina pe regimul lui Bashar-al-Assad.

"Incapacitatea de a conveni asupra ordinii de zi pentru urmatoarele runde de negocieri (...) reprezinta un obstacol serios pentru a obtine pace in Siria, iar responsabilitatea revine direct regimului lui Assad", a declarat Hague intr-un comunicat de presa.