Mii de iepuri vor fi ucisi pe o mica insula scotiana, unde animalele sunt acuzate de distrugerea pietrelor de mormant si de alunecari de teren, a anuntat luni organismul insarcinat cu protectia patrimoniului in Scotia, citat de AFP.

"Sunt peste 16.000 de iepuri" pe insula Canna, un teritoriu de 10 km2 din nord-vestul Scotiei, unde traiesc 12 locuitori, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al National Trust of Scotland.

"Numarul de iepuri este nesustenabil, deci sunt necesare masuri pentru a reduce populatia", a adaugat ea. "Provoaca distrugeri" mediului si constructiilor umane, potrivit sursei citate.

"Iepurii scotocesc prin cimitire si dezgroapa oase", a povestit o locuitoare din Canna, Winnie MacKinnon, 51 de ani, citata de Times. "Mancam o multime de placinte de iepure, dar nu tinem pasul" cu inmultirea lor, a adaugat aceasta.

Ultima paguba provocata: o alunecare de teren, saptamana trecuta, cauzata de ploi dar si de "structura solului, fragilizata de iepuri", potrivit purtatorului de cuvant al National Trust of Scotland. In urma acestei alunecari de teren, singurul drum de pe insula a devenit impracticabil.

Procesul de reducere "de maniera substantiala" a numarului de iepuri va incepe pana la Cracuin, a precizat purtatorul de cuvant, care a adaugat ca "metoda cea mai probabila" pentru uciderea animalelor va fi impuscarea.

National Trust of Scotland a mai efectuat o campanie de eradicare a sobolanilor pe insula Canna, care adaposteste o importanta colonie de pasari. Sobolanii au ajuns pe insula accidental, probabil in secolul al XIX-lea, si au devenit rapid un flagel, devorind ouale pasarilor.

La initiativa National Trust of Scotland, 10.000 de sobolani au fost ucisi intre 2006 si 2008, la capatul unui program care a costat circa 700.000 de euro.