Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat, glumind, ca el ar fi trebuit sa primeasca premiul Nobel pentru pace atribuit vineri Organizatiei pentru interdictia armelor chimice (OIAC), scrie luni cotidianul libanez pro-sirian Al-Akhbar, preluat de AFP.

Prestigiosul premiu pe care OIAC l-a obtinut pentru misiunea sa de dezmembrare a arsenalului chimic sirian "ar fi trebuit sa-mi revina", a declarat Assad, potrivit sursei citate.

Cotidianul, care nu precizeaza nici cand si nici in ce context a fost facuta aceasta afirmatie, reaminteste ca Assad a pledat de mai multe ori in trecut pentru un Orient Apropiat debarasat de orice forma de arme de distrugere in masa.

Dupa anuntul premiului atribuit pentru OIAC, mai multi militanti anti-Assad au apreciat ca aceasta alegere il recompenseaza si pe presedintele Assad.

"Bashar ar fi trebuit sa primeasca jumatate din premiu, avand in vedere minunanta sa cooperare", a ironizat un internaut pe Facebook, referindu-se la elogiile internationale legate de cooperarea regimului din Damasc cu expertii insarcinati cu supravegherea distrugerii arsenalului chimic al Siriei.

Aceasta misiune, sub egida comuna a OIAC si a ONU, a fost formata in urma unui acord de ultim minut care a indepartat spectrul unor lovituri militare americane, dupa atacul chimic din 21 august, in apropiere de Damasc. Potrivit Washingtonului, acest atac a fost efectuat de fortele regimului si a provocat moartea a 1.500 de oameni, printre care si copii.

Bashar al-Assad incearca sa zdrobeasca din 2011 o revolta populara care s-a militarizat in fata represiunii. In 31 de luni, violentele s-au soldat cu peste 115.000 de morti, potrivit unui ONG siria, si a determinat milioane de oameni sa-si paraseasca caminele.