Presedintele Barack Obama a decis sa-si anuleze tot turneul asiatic programat pentru saptamana viitoare din cauza crizei bugetare din Statele Unite, a anuntat joi Casa Alba.

"Avand in vedere paralizia statului federal, calatoria presedintelui Obama in Indonezia si Brunei a fost anulata. Presedintele a luat aceasta decizie din cauza dificultatii de a organiza aceasta deplasare" intr-o astfel de perioada, a precizat sursa citata.

Din aceeasi sursa, secretarul de stat John Kerry va conduce delegatia SUA la Indonezia si Brunei, unde va avea loc summit-ul Forumului de Cooperare Asia-Pacific incepand de luni, apoi reuniunea ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est) si Asia de Est, miercuri.

Obama isi anulase anterior prima etapa a turneului in regiune, care includea vizite in Malaezia si Filipine.

Dupaaceasta nouaanulare,Obamaintentioneaza sa"continuesa-i indemne pe republicani sa voteze(in Congres)pentrua pune capatparalizieistatului", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui SUA, JayCarney.

Faute d'un accord sur le budget au Congrcs americain, les administrations centrales des Etats-Unis sont partiellement fermees depuis mardi matin 04H00 GMT.

Faraunacordin Congresul american privind bugetulSUA,administratiile ceontralesunt partialinchisede marti dimineata.