Ministerul Afacerilor Externe saluta Raportul Misiunii ONU privind investigarea utilizarii armelor chimice in incidentele care au avut loc, la 21 august 2013, in zona Ghouta a Damascului, transmis de catre Secretarul General al ONU atat catre Consiliul de Securitate, cat si catre Adunarea generala a ONU, la 16 septembrie 2013, se arata intr-un comunicat remis Hotnews.ro. "Avand in vedere concluziile clare in acest sens ale Raportului Misiunii ONU, MAE isi exprima consternarea si profundul regret cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scara relativ larga, inclusiv impotriva civililor, mai ales a copiilor. Totodata, MAE constata, cu deplina ingrijorare, faptul ca Misiunea ONU detine probe clare si convingatoare potrivit carora in zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol continand agent sarin", precizeaza comunicatul MAE.

"MAE reitereaza condamnarea in termenii cei mai fermi a utilizarii armelor chimice, pe care o considera, in orice circumstante, ca fiind inacceptabila si ca reprezentand o incalcare grava a dreptului international. In acest context, probele si constatarile din Raportul Misiunii ONU, coroborate cu celelalte elemente de proba in acest sens facute publice anterior, conduc la concluzia ca elemente ale regimului sirian sunt responsabile pentru utilizarea armelor chimice la Ghouta. MAE isi exprima speranta ca o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU va fi adoptata cat mai curand posibil, in scopul implementarii acordului la care SUA si Federatia Rusa au ajuns la 14 septembrie 2013 in privinta cadrului pentru eliminarea armelor chimice in Siria si care sa prevada masurile constrangatoare necesare pentru aplicarea acestuia in calendarul convenit la Geneva", se mai arata in comunicat.

Totodata, MAE spera ca prin aderarea Siriei, la 14 septembrie 2013, la Conventia pentru interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, toate prevederile Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste identificarea, verificarea si distrugerea armelor chimice detinute, vor fi puse in aplicare pe deplin si fara intarziere in cazul Siriei.

Ministerul Roman de Externe isi reafirma sprijinul pentru activitatea Misiunii ONU de investigare, subliniind importanta asigurarii cadrului necesar pentru ca aceasta sa poata continua sa investigheze in deplina siguranta toate incidentele fata de care exista suspiciunea utilizarii armelor chimice.

Informatii suplimentare:

Misiunea ONU de investigare a presupusei utilizari a armelor chimice in Siria a fost constituita prin decizia Secretarului General al ONU.

Raportul prezentat de Misiunea ONU la 16 septembrie 2013 se concentreaza exclusiv asupra evenimentelor din 21 august 2013, din zona Ghouta a capitalei Damasc. In conformitate cu mandatul sau, Misiunea ONU va continua activitatile de investigare si in privinta altor presupuse utilizari de arme chimice in Siria, urmand sa prezinte un raport final cat de curand posibil.

Concluziile raportului din 16 septembrie se bazeaza pe probele culese de Misiune la fata locului, in Ghouta, precum si pe declaratiile supravietuitorilor si personalului medical.

Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora a intrat in vigoare in 1997. Conventia interzice Statelor parti sa utilizeze, sa dezvolte, sa produca, sa achizitioneze si sa stocheze arme chimice. Statele parti care poseda arme chimice trebuie sa distruga stocurile existente, precum si instalatiile de producere a acestora. Totodata, Conventia stabileste un regim de verificare internationala, prin declaratii si inspectii la fata locului.

Romania a semnat Conventia in prima zi de la deschiderea ei spre semnare, in 1993, si a ratificat-o in 1994.