Trei astronauti pe Statia Spatiala Internationala (ISS), doi rusi si un american, au revenit miercuri pe pamant, dupa ce au petrecut mai mult de cinci luni in spatiu, a declarat centrul de control rus al zborurilor spatiale citat de agentiile internationale de presa.

Rusii Pavel Vinogradov si Alexander Missourkine si americanul Chris Cassidy au aterizat al ora 02:58 GMT, in stepele din Kazahstan, o fosta republica sovietica din Asia Centrala unde Rusia opereaza cosmodromul de la Baikonur.

Cei trei au ajuns pe ISS in 29 martie, dupa ce au facut un "zbor Express", intr-un timp record de mai putin de sase ore, fata de doua zile necesare anterior, la bordul navetei spatiale Soyuz.

Dupa sosirea lor, mai multe incidente au avut loc la bordul Statiei. In luna mai, a fost detectata o scurgere de amoniac care a fortat doi astronauti sa iasa urgent in spatiu pentru a inlocui o pompa.

Astronautul italian Luca Parmitano, rusul Fiodor Iourtchikhine si americanca Karen Nyberg raman la bordul ISS. La ei vor ajunge, la sfarsitul lunii septembrie, americanul Michael Hopkins si rusii Oleg Kotov si Sergued Ryazansky.