Fostul presedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, care tocmai i-a predat stafeta lui Hassan Rohani, a fost numit luni membru al Consiliului inteleptilor, cea mai inalta instanta de arbitraj politic din Iran, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Numirea sa a fost anuntata de ghidul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, la doua zile de la investirea presedintelui moderat Hassan Rohani.

Dominat de conservatori, Consiliul inteleptilor are rolul de a-l sfatui pe ghidul suprem care numeste direct pe fiecare dintre membri, de asemenea insarcinati cu solutionarea problemelor legislative intre Parlament si Consiliul gardienilor Constitutiei.

Desi apartenenta la acest consiliu este obisnuita pentru inalti fosti responsabili, numirea lui Mahmoud Ahmadinejad survine dupa ce acesta a cazut in dizgratie intr-o disputa deschisa pentru putere cu ghidul suprem in ultimii doi ani de presedintie.

"Tinand cont de experienta pe care ati dobandit-o in cursul a opt ani de eforturi meritorii, va numesc membru al Consiliului inteleptilor", a precizat Ayatollahul Khamenei, potrivit unui comunicat publicat pe internet.

Acest consiliu este condus de fostul presedinte moderat Akbar Hashemi-Rafsandjani, care in timpul celor doua mandate ale fostului presedinte Ahmadinejad a criticat in mod constant practicile sale economice si politice controversate. Cei opt ani ai presedintiei lui Mahmoud Ahmadinejad au fost marcati in special de puternice tensiuni cu Occidentul, in special in problema dosarului nuclear iranian.

Hassan Rohani, care a obtinut o victorie rasunatoare la alegerile prezidentiale din 14 iunie din Iran, a afirmat ca va urma o 'cale a moderatiei' si a promis o mai mare deschidere pentru programul nuclear al Iranului.