Pilotii zborului Asiana 214, care s-a prabusit la San Francisco la sfarsitul saptamanii trecute, nu au inceput sa discute despre viteza prea mica a avionului decat in ultimele secunde dinaintea accidentului, au anuntat joi autoritatile americane, citeaza Mediafax.

"Nu exista nicio mentionare a vitezei pana cu aproximativ noua secunde inainte de impact", a declarat Deborah Hersman, directoarea agentiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), dupa ascultarea conversatiilor din interiorul carlingii, inregistrate de cutia neagra.

Primele elemente ale anchetei au stabilit ca aeronava, a carei prabusire la aterizare a provocat moartea a doua persoane si ranirea altor 182, avea o viteza prea mica si o altitudinea prea scazuta in apropierea aeroportului din San Francisco.

Hersman a amintit ca pilotii au cerut de doua ori - cu trei secunde si cu o secunda si jumatate inainte de impact - autorizatia de a evita aterizarea si de a lua altitudine. Cele doua cereri au fost formulate de piloti diferiti, a precizat ea.

Mai multi experti au subliniat ca decizia de a accelera a fost luata mult prea tarziu.

Pilotul care se ocupa de aterizare si care era in curs de calificare pe aeronava Boeing 777 si copilotul sau, instructorul, care era pentru prima data formator pe un astfel de zbor, nu au folosit aparatele de pilotaj automat. Acestea din urma nu prezentau nicio anomalie, potrivit NTSB.

Datele furnizate de cutiile negre arata ca nu a fost "nicio functionare anormala a pilotului automat, a directorului de zbor sau a auto-manetelor", a subliniat Hersman.

Ea a vorbit, de asemenea, despre informatiile din presa cu privire la eventuala orbire a pilotului de catre o lumina puternica.

Pilotul Lee Kang-Kuk a declarat "ca a observat un punct luminos care putea fi o reflectare a soarelui, dar nu era sigur", a declarat ea.

"Sursa de lumina era chiar in fata avionului, dar nu pe pista de aterizare (...). (Pilotul) a declarat ca nu crede ca aceasta lumina i-ar fi afectat vederea, deoarece a putut vedea instrumentele de control al zborului (...). Niciunul dintre piloti nu a mentionat aceasta lumina in timpul discutiilor", a adaugat ea.

Zborul 214 Asiana Airlines, a doua companie sud-coreeana ca marime, s-a prabusit sambata pe aeroportul din San Francisco dupa ce coada aparatului a lovit un dig ce separa pista de aterizare de apa golfului.

Doua adolescente chineze au decedat in acest accident.